Det blev en smått kaosartad inledning på SM–säsongen 2014. Ett rejält skyfall kastade runt både tält och banförutsättningar redan på fredagskvällen. Och när tävlingen kom igång visade det sig bli den tuffaste SM–tävlingen på många år. Men Johan Edlund stod stadigt, trivdes och var totalsnabbast.

Johan Edlund missade större delen av fjolårssäsongen på grund av sin båtbensskada och fick inte någon ärlig chans att försvara segern i SM2/3 och Swedish Enduro Cup från 2012. Men nu är Edlund hel igen, har tävlat mycket i vår och när SM inleddes i Uddevalla var Karlskogaföraren totalsnabbast.

– Det var tufft. Tufft men kul. Det var nog den tuffaste SM–tävlingen jag kört tror jag, det fanns inte ett ställe att slappna av på, sa Edlund efter racet, innan han begav sig ut för att kolla på söndagens bana.

För det kommer ske förändringar till söndagen i den bana som BMK Uddevalla hade lagt till SM–premiären. Skyfallet på fredagskvällen ställde till det rejält i den redan blöta skogen. Prov nummer två, det första enduroprovet, var stundtals att likna vid en Novemberkåsa. Prov nummer tre fick dras om redan efter ett varv när det i en kort, men brant, backe blev köbildning på upp emot 15 förare när de framför inte lyckades ta sig upp. Den sträckan ströks sedan också, efter att en protest lämnats in.

Berghällarna med lera, blottade rötter och tunna lager jord blev som is.
Transportsträckorna, Kåsa-aktiga även de, skördade också sina offer och totalt fick bara 105 förare av totalt 215 startande ett resultat. Resten bröt eller missade respiten. Nästan Kåsa-aktigt där också alltså.

Såhär såg det ut på ett flertal ställen på enduroprov nummer två. Och bara 105 av totalt 215 startande förare tog sig runt.
Såhär såg det ut på ett flertal ställen längst enduroprov nummer två. Och bara 105 av totalt 215 startande förare tog sig runt.

 

De som faktiskt tog sig runt då? Ja, Edlund imponerar förstås. Jakob Mörhed också, som segrare i SM1 och tvåa totalt. Albin Elowson var nöjd med sin andraplats i den klassen och trea i SEC, men den som kanske borde vara allra gladast är nog Andreas Linusson – segrare i JSM2 och totalfyra.

– Det kändes ok. Men jag hatar ju när det blir såhär, blött och lerigt och jävligt, sa Linusson som starkt visar att han inte bara kan hantera superendurobanor.

Lars Löfgren tog hem SM2 och var totalfemma och där bakom, som sexa, hittar vi VM-teamkompisen Oliver Nelson, som också tog hem JSM1 på sin 125:a.

Förra årets mästare i VRM, Sunne EK’s Pär Olsson, ser ut att vilja försvara sin titel. Han vann premiären två och en halv minut före Patrik Görl, med en comebackande Patrik Andersson på tredje plats.

I Ladies Cup, där bara två av totalt åtta startande tjejer tog sig runt, tog Emmily Smalsjö en överlägsen seger när hon vann före Amanda Elvin.

Bland alla brutna förare tvingades vi också konstatera endel skador. Bland annat kraschade Pontus Högberg, som gjorde comeback på riktigt efter över ett års frånvaro, redan på det andra provet med ett misstänkt benbrott i underarmen.