Belgaren Erik Willems följde upp den första dagens totalseger med att också vinna söndagen, när EM–premiären i enduro avgjordes under helgen. Men det blev rejält jämnt den här gången också. Svenske Franz Löfqvist kunde också han tangera sitt resultat från lördagen och slutade på nytt sexa i E1–klassen. 

EM–premiären i enduro avgjordes i italienska Pietramontecorvino under helgen och lördagens lite överraskande totalsegrare Erik Willems, Husqvarna, tog ledningen också på söndagen, när han vann det första specialprovet. Han behöll sedan täten över såväl det första som det andra varvet, trots att han inte lyckades vara totalsnabbast på någon sträcka igen. 

Prenumerera på Race Magazine från 49 kronor!

Men efter femte specialprovet, och inför det sjätte och sista, tvingades Willems lämna ifrån sig tätplatsen till britten Dan Mundell, som i år styr en 300 2-takt från Beta. Även om det inte var med mycket. Efter lördagens sekundstrid, där Willems, Mundell och Enrico Rinaldi till slut samtliga var inom mindre än en halvsekunds marginal, skulle det komma att bli en lika spännande avslutning på söndagen. Dock utan Rinaldi, som trots att han vunnit två sträckor var ett femtontal sekunder efter när det hela skulle avgöras.

Mellan Mundell och Willems skiljde bara 58 hundradelar och duon kom också att vara etta och tvåa på helgens allra sista sträcka. Och det var Willems som på nytt hade marginalerna på sin sida. Dryga sekunden snabbare betydde att han vann dagen med strax över halvsekunden.

Erik Willems, Daniel Mundell och Enrico Rinaldi på pallen i EM–totalen.

– Jag är väldigt nöjd med min körning. Jag har inte kört enduro särskilt länge och jag fick nyttja all den kunskap jag har från crossen, för att kunna besegra mina konkurrenter. När jag kom till sista provet så visste jag att jag kunde vinna, jag gav allt och lyckades. Mästerskapet kunde inte ha börjat bättre, summerade belgaren efter lördagens seger, och fortsatte efter söndagens:
– Jag startade starkt och hittade direkt känslan på proven. På andra varvet kraschade jag tyvärr på enduroprovet, men körde fortsatt bra på crossen. Sista enduron handlade om att överleva och försökta att inte göra några misstag. Sedan hade jag inget att förlora på den sista sträckan, jag gav allt och det betalade sig på nytt.

Läs om lördagens tävling i Italien här!

Mundell fick på nytt nöja sig med en andraplats och ser nu fram emot att få revansch vid den andra rundan i EM–serien, som körs i Ungern om två veckor.

– Jag fightades med Erik hela dagen. Tappade tid på första enduroprovet, men lyckades sedan hitta upp i ledning efter sista enduro. Jag visste dock att det var, och skulle bli, otroligt jämnt på sista crossen. Jag puschade på ända in i mål men Erik var snabbare. Jag tar revansch i Ungern, summerade Mundell.

Rinaldi slutade trea, till slut 23 sekunder efter segraren, men var på nytt bästa italienare. Belgiskt sedan också på fjärde plats i totalen genom KTM 500–föraren Damiaens Dietger, medan veteranen Maurizio Micheluz förbättrade sig från lördagen och körde in som totalfemma.

Förbättrade sig i totalen gjorde också tävlingens enda svensk, Franz Löfqvist – från en 54:e plats till en 40:e. I E1–klassen blev det dock samma placering när han landade som sexa, dryga fyra minuter bakom segrande Micheluz. Det blev för övrigt trippelt italienskt i E1 när Federico Aresi och Jacopo Traini slutade tvåa och trea.

Frazze Löfqvist. Foto: Tristan Young/Vision Off-Road Media

E2 vanns av Willems före Giuliano Macuso, Italien, och Thomas Ellwood, Storbritannien, och E3 av Mundell före Dietger och David Abgrall, Frankrike. Youth–klassen togs hem av Manuel Verzeroli, J1 av Simone Cristini och J2 av Rinaldi. Samtliga från hemmanationen Italien. Italiensk seger också i Senior, där Alessandro Rizza vann på nytt.

Avslutningsvis Dam–klassen, där bara sex tjejer kom till start och där fem lyckades ta sig i mål. Brittiskan Nieve Holmes var av dem i en klass för sig när hon kunde vinna nästan fem minuter före tjeckiskan Zuzana Novackova. Fransyskan Marine .Lemoine slutade trea, med bara några sekunder upp till Novackova.

Kolla in samtliga resultat från söndagen här.