De två första etapperna av Dakar 2020 är körda, när förarna tagit sig upp längst den saudiska västkusten och Röda Havet. Calle Bjerkert inledde med en fin 36:e plats innan han blev 44:a idag. Totalt hittas svensken som 35:a. Red Bull KTM’s Sam Sunderland leder totalt.

Dakar–äventyret är igång för Eksjö–bon och Vimmerby MS–föraren Calle Bjerkert, som flög till Saudiarabien på nyårsdagen. Efter ett par dagar av acklimatisering, sista förberedande tester, anmälning och besiktning drog tävlingen, som för första gången körs i Asien, igång i går med en totalt 75 mil lång etapp.

Bjerkert, med startnummer 116, gick ut sent men svarade för en riktigt fin debutdag i världens största rally för motorcyklar. Efter nästan exakt fyra timmars provtid kunde Husqvarna–föraren tillgodoräkna sig en imponerande 36:e plats.

– Det var start tidigt, i mörker, 05:13. Lite Kåsa–känsla fast betydligt varmare. Efter en transport på drygt 20 mil väntade första specialsträckan på ungefär nio mil. Jag startade långt bak, så hade lite problem med dammet, sa Bjerkert i en film på sin Facebook–sida efter målgång och fortsatte:
– Lurigt underlag och det går väldigt fort, jag fick ta det försiktigt och ville inte riskera något. Navigeringen har fungerat bra, även om det var svårt på sina ställen. Annars är känslan bra. Så länge jag är komfortabel med vad jag gör så känns det lugnt. 

Den tvåfaldige segraren, och regerande mästaren, Toby Price vann den första etappen. Australiensaren var nästan 40 minuter snabbare än Bjerkert och vann närmast före Hondas amerikan Ricky Brabec och teamkompisen i Red Bull KTM, 2018 års segrare Mathias Walkner, Österrike. 

Höjdpunkter från den första dagen.

Etapp två avgjordes under dagen och mätte nästan 40 mil, i princip hela etappen var tidtagna specialsträckor. Bjerkert startade tillsammans med tidigare Enduro VM–föraren Jamie McCanney och de två körde större delen av dagen tillsammans, Efter att ha legat med strax bakom 30:e plats fram till att drygt 20 mil specialsträcka var avklarade, tappade Bjerkert ett tiotal placeringar och cirka tio minuter i tid när han fick problem med bakbromsen.

– Det har varit en kanonfin dag, jättefin åkning, även om det dammade fruktansvärt mycket. Började känna efter fem mil att det var något med bakbromsen, sedan försvann den helt med fem mil kvar till tankning. Tankade och skulle byta belägg men då såg jag att båda beläggen smält ihop, så var lite problem att få bort, berättade Bjerkert på sin Instagram.

Bjerkert kunde i alla fall lösa problemet och tog sig i mål, som 44:a för dagen och knappa 50 minuter bakom segraren. Därmed ligger han med som fortsatt fin 35:a efter två körda etapper. Placeringen betyder också att svensken är femte bästa debutant i tävlingen och de fyra som han har framför sig ligger också precis framför Calle i sammandraget, mellan plats 30 och 34. 

Fjolårets bästa debutant, Botswanas Ross Branch, vann förresten något överraskande årets andra etapp av Dakar–rallyt. Bas Dakar KTM–föraren var dryga minuten snabbare än 2017 års segrare Sam Sunderland. Sunderland övertog dock ledningen i sammandraget efter att Toby Price, som var först ut på etappen efter segern i går, haft en tung dag och tappat över tolv minuter med en 15:e plats.

Rockstar Energy Husqvarnas Pablo Quintanilla, som fightades om totalsegern med Price i fjol, slutade trea för dagen och är totaltvåa bakom Sunderland. Monster Energy Hondas argentinare Kevin Benavides är totaltrea.

Fotnot: Följ Calle Bjerkerts Dakar–äventyr på hans Facebook–sidan, Calle Bjerkert Rally Raid Team, eller på hans Instagram, där han heter Calle Bjerkert.