Calle Bjerkerts Dakar–äventyr tog delvis slut under dagen, när svensken drabbades av maskinstrul på sin motorcykel och tvingades bryta den tredje etappen. Bjerkert får visserligen starta om, men kommer inte att få i ordning hojen tills i morgon och när han väl är tillbaka blir det i klassen Dakar Experience. I toppen av tävlingen totaldominerade HRC Honda. Amerikanen Ricky Brabec vann etappen och toppar sammandraget. 

Ja, Calle Bjerkert möjligheter till ett resultat i Dakar 2020 försvann när svensken idag tvingades bryta årets tredje etapp. Bjerkert låg med runt 40:e plats under första delen av dagen, tappade ett tjugotal placeringar under mitten och nådde sedan aldrig till den sista tidskontrollen. Bjerkerts hoj hade stannat, meddelade serviceteamet kring honom efteråt, men exakt vad som hänt är fortfarande oklart.

Nya regler för i år gör dock att samtliga förare har en möjlighet att starta om tävlingen, om man får ordning på sin motorcykel. Men omstarten görs i en separat klass, kallad ”Dakar Experience”. Enligt uppgifter från Bjerkerts Facebook–sida kommer han dessutom att få ett tidstillägg på 50 timmar.

– Calle är redo för en omstart med ett tidstillägg på 50 timmar. Tyvärr har vi inte fått hit hojen ännu på grund av en brunnen bil på sträckan och det är tidig anmälan i morgon bitti. Hojen fixas i nästa bivack under dagen i morgon och omstart sker i övermorgon, skriver man.

Trist för Bjerkert och alla som följer hans satsning, men vi kan i alla fall konstatera att han är oskadd och dessutom alltså får möjlighet till viktiga erfarenheter genom fortsatt körning, inför kommande rallyäventyr. 


Kevin Benavides blev trea för dagen och är tvåa i sammandraget.

Överlag var det en strulig etapp för många förare, där flera toppförare hade rejäla problem med navigation och krascher. Bland annat försvann Yamahas starka kort Adrien Van Beveren efter en otäck vurpa i hög fart. Fransmannen ådrog sig ett brutet nyckelben men mådde efter omständigheterna bra.

Problemen med navigeringen för vissa förare berodde delvis på strul med GPS:erna, vilket gjorde att arrangören efteråt valde att stryka de sista delarna på dagens etapp. När resultatet väl var officiellt kunde vi i alla fall konstatera en succédag för Monster Energy Honda, som la beslag på de tre första platserna på den tredje etappen av årets Dakar.

Amerikanen Ricky Brabec vann närmast före chilenaren José Ignacio Cornejo och argentinaren Kevin Benavides. Brabec leder nu också sammandraget, nästan fem minuter före Benavides. Red Bull KTM’s Mathias Walkner är trea och som fyra och femma följer ytterligare två Honda–förare, spanjoren Joan Barreda och Cornejo. Fyra HRC–förare bland de fem främsta alltså.

– Det var en riktigt rolig dag faktiskt. Mycket sten, mycket sand och mycket svår navigering. Det gick riktigt fort, vilket jag gillar. Jag hade en bra startposition, lite längre bak, och det var inte särskilt dammigt. Jag visste att jag kunde trycka på idag, sa Brabec som imorgon kommer få det betydligt tuffare när han tvingas gå ut först.
– Det kommer bli svårt. Det är alltid svårt att gå ut först eftersom du har alla som jagar dig där bakom. 

Den regerande mästaren Toby Price gynnades när sista delen av etappen ströks och slutade som femma, han är därmed sexa i sammandraget. Teamkompisen Luciano Benavides följer som sjua, Husqvarnas chilenare Pablo Quintanilla är åtta, Red Bull KTM’s Sam Sunderland nia och bästa Yamaha–förare är tia, fransmannen Xavier De Soultrait.

Morgondagens etapp går mellan Neom och Al Ula och mäter totalt 672 kilometer, av vilka 453 är specialsträckor. Men tyvärr blir det alltså utan Calle Bjerkert på startlinjen.