Mathias Walkner behåller det järngrepp han kopplade om Dakar under den tionde etappen. Den elfte såg österrikaren sluta femma, efter segrande teamkompisen Toby Price, men marginalen ner till tvåan Kevin Benavides i sammandraget är fortfarande över halvtimmen. 

Den elfte etappen av årets Dakar–rally mätte 485 kilometer och kördes mellan Belén och Fiambalá, i de västra delarna av Argentina. Och av de knappa 50 milen var 28 mil specialsträckor. En helt vanlig dag för Dakar–förarna med andra ord.

Precis som igår fick vi se en av huvudfavoriterna, som dessutom låg bra med i sammandraget, bryta tävlingen. Den här gången handlade det om totaltvåan Joan Barreda, HRC Honda. Barreda kom småskadad redan när rallyt skulle starta och saken blev inte bättre av att han slog i sitt knä tidigt i tävlingen.

 

HRC’s Joan Barreda har tvingats bryta rallyt. Foto: HRC

 

Men HRC har kämpat länge för en seger, lagt ner kopiösa resurser för att lyckas, och så länge Barreda fortfarande var med i matchen skulle han fortsätta. Efter att ha tappat 40 minuter under gårdagens etapp gick det dock inte längre. En utmattad spanjor tvingades inse att han för sin egen säkerhets skull var tvungen att kliva av.

– Jag fixade inte mer. Sen jag föll och skadade knäet har jag lidit mycket under varje etapp. Knäet var ostabilt och jag tvingades förändra min körställning, men inte ens det hjälpte. Idag nådde jag en punkt när jag inte längre kunde känna mitt ben och jag tror att det bästa beslutet är att stanna nu för att inte göra situationen värre, sa Barreda i ett nyhetsbrev från Honda sent igår kväll.
– Det är surt eftersom jag var tvåa totalt men jag är inte i tillräckligt bra skick för att fightas om en totalseger.

 

Red Bull KTM’s Toby Price vann den elfte etappen. Foto: KTM

 

Med Barreda borta har HRC bara två av sina totalt fem fabriksförare kvar. Kevin Benavides var tvåa på den elfte etappen och är tvåa totalt, men det mest troliga är att det inte kommer gå vägen för HRC den här gången heller. Som vanligt. Benavides tog visserligen nästan 10 minuter på totalledaren Matthias Walkner, Red Bull KTM, men han har fortfarande 32 kvar. Och det med endast tre sträckor kvar, varav vi vet av tradition att den sista inte brukar utsätta förarna för några enorma svårigheter.

HRC’s andra kvarvarande förare, amerikanen Ricky Brabec, slutade fyra igår och är med som sexa totalt. Vann etappen gjorde 2016 års mästare Toby Price, som i och med att Barreda försvann klättrade upp som trea i sammandraget. Han har dryga 39 minuter upp till teamkompisen Walkner.

 

Mathias Walkner leder fortfarande rallyt och har över en halvtimmes marginal ner till tvåan. Foto: KTM

 

– Det gick hyfsat bra. Jag var lite nervös för att köra vilse eftersom jag inte ville tappa all den tid jag tjänade igår. Etappen var fin men mitt tempo kunde varit lite bättre. Men jag ville helt enkelt inte att dagen skulle sluta med ett misstag för att jag pushade för hårt, sa Walkner i ett nyhetsbrev från KTM.

Trea för dagen blev en Red Bull KTM–förare, fransmannen Antoine Meo, som är femma totalt. Men Meo är inte den enda tidigare endurovärldsmästaren som vi ser topp–10 i årets rally. Gas Gas nya satsning under ägaren Torrot ser ut att bli succé, på en total sjundeplats hittar vi nämligen rallyrookien Johnny Aubert. Aubert blev också sjua under gårdagen.

Och ytterligare en tidigare VM–förare i enduro, svenskbekantingen dessutom, tog sig under gårdagen in topp–10. Det handlar om spanjoren Oriol Mena, som både kört SM och Novemberkåsan under de år han tillhörde Husaberg, och som i år debuterar i Dakar för sitt Hero Motorsports.

Också Sherco närmar sig en placering topp–10 i totalen med Joan Pedero, som slutade åtta i går och nu är uppe på en 14:e plats totalt. Andra intressanta namn som är kvar i sammandraget är Red Bull KTM’s Laia Sanz på en total 13:e plats, Gas Gas Jonathan Barragan som är 16:e, tidigare supercrossföraren Andrew Short, Husqvarna, på en 17:e och Ivan Cervantes, Himoinsa Racing Team, på en 30:e.

 

Andrew Short hittas på en total 17:e plats i sitt första Dakar. Foto: Husqvarna