Endurostaden Gouveia står för värdskapet när Enduro–EM inleds till helgen och 16 svenskar har tagit sig hela vägen till Portugal för att köra. Bland medaljkandidaterna i den fyra tävlingar långa serien ser vi framför allt KTM–kvartetten Andreas Linusson, Oliver Nelson, Pontus Skoog och Joakim Grelsson. Samt Husqvarnas Hanna Berzelius.

När man körde den andra rundan av EnduroGP i fjol förvandlades banorna i Gouveia, efter ett häftigt och ihärdigt regnande, till Novemberkåsan. Bortsett från vädret var annars arrangemanget perfekt, med samtliga tre specialprov på gångavstånd från depån.

Nu inleds EM på samma ställe och förhoppningsvis kan de 124 förarna få slippa köra i djup lera den här gången.

 

Dubbla svenska mästaren Andreas Linusson satsar mot full EM–säsong.

 

Totalt finns hela 16 svenska förare anmälda och i nästintill samtliga klasser tycker vi oss se förare som i alla fall har potential i att vara med i en medaljstrid när säsongen efter deltävlingar också i Estland och Tyskland ska avslutas i Slovakien i oktober.

Andreas Linusson hoppas definitivt kunna vara med där uppe i Senior E1. Och efter hans inhopp i serien förra året hoppas vi också kunna se Linusson bra med i totalen. I Senior E2 gör Oliver Nelson EM–comeback efter en inte fullt lyckad VM–säsong i fjol, och tittar man på startfältet känns en pallplats inte omöjlig.

I Senior E3 hittar vi bland andra Martin Iggmark, som kan få svårt att matcha EM–veteranen Maurizio Micheluz men som bör kunna vara med i fighten där bakom. Med finns också EM–mästaren från 2012, Martin Larsson.

 

Hanna Berzelius har bytt KTM mot Husqvarna när hon nu inleder sin andra säsong i EM.

 

Pontus Skoog, Junior E1, Joakim Grelsson, Junior U20, och Hanna Berzelius, Dam, får också räknas som medaljkandidater efter vad man visade under förra säsongen. Där skulle vi förstås också ha velat nämna Adam Andersson i Junior E2/3, men han kommer som sagt inte till start efter sitt båtbensbrott.

 

Anmälda svenskar till EM–premiären:

Andreas Linusson, KTM, Senior E1
Felix Gunnerheim, KTM, Senior E1
Dennis Andersson, Yamaha, Senior E1
Alexander Dahlén, Honda, Senior E1

Oliver Nelson, KTM, Senior E2

Martin Larsson, KTM, Senior E3
Martin Iggmark, KTM, Senior E3

Pontus Skoog, KTM, Junior E1

Hugo Gustafsson, KTM, Junior E2/3
Alexander Gunnerheim, KTM, Junior E2/3

Joakim Grelsson, KTM, Junior U20
Edvin Hamnäs, Husqvarna, Junior U20
Calle Johansson, KTM, Junior U20

Martina Reimander, KTM, Dam
Hanna Berzelius, Husqvarna, Dam

Roger Törnblom, Neeper, Veteran