Cristobal Guerrero, KTM, vann första deltävlingen i spanska enduromästerskapen som kördes den 27 mars i La Pobla Tornesa, Castellón. Det blev topptre för KTM i totallistan då Tadeusz Blazusiak körde in som tvåa och Eero Remes trea. Bäste svensk var Jonas Karlsson, KTM, på 22a placering och sjua i E3-klassen.

Det var ett mycket bra startfält som kom till start i spanska enduromästerskapet. Spanska varvloppsmästerskapet är redan avgjort och där vann Husaberg-föraren Oriol Mena som inte kom till start i Castelleón.

Finländaren Juha Salminen, Husqvarna, körde in som fyra bara tre sekunder bakom sin landsman Reemes. Salminen å sin sida hade den spanske hemmafavoriten Ivan Cervantes, Gas Gas, bara halvsekunden bakom sig.

På placeringarna tio och elva var det också finskt genom Antti Hellstn, KTM, respektive Marko Tarkkala, Husaberg.

Jonas Karlsson var bäste svensk genom en 22a plats totalt. KTM-föraren öppnade något stelt. Först efter att han slagit runt framlänges på extremprovet blev det fart på Jonas.

– Han blev arg på sig själv och det tycker jag att han också skulle vara, menade Jonas personliga tränare Robert Grindberg som fanns på plats.

– Efter det så började Jonas köra mycket bra. Det var inte längre lika stelt och med tanke på hur lite barmarkåkning Jonas hade innan det här så är det ett bra resultat. Det lovar gott inför framtiden, avslutade Grindberg och då med hänsyftning på årets VM-premiär i Spanien nästa helg den 2-3 april.

På placeringen bakom sig hade Jonas den norske Honda-föraren John Christian Seljord. Den svenske Husaberg-föraren Jakob Mörhed körde in som 28a totalt och nia i E3-klassen.

Tyvärr tvingades den svenska junioren Robert Kvarnström, Gas Gas, bryta på det femte av de elva specialprov som kördes. Strax innan mål på provet pajade bakstötdämparen och skickade av Kvarnström i vad som blev en våldsam krasch.

Som tur var klarade sig den svenske Gas Gas-föraren sig oskadad undan kraschen. Innan kraschen hade Kvarnström tagit placeringarna 11-12-19-10 på proven och såg ut att gå mot en intressant slutplacering.