14-årige Albin Berglund körde hem den stora ungdomsklassen när 2020 års Gotland Grand National inleddes. Och det trots att han tvingades köra de sista två varven med ett misstänkt nyckelbensbrott. På eftermiddagen vann Fredrik Werner helgens första motionsstart. Men några sju varv blev det inte för motionärerna den här gången. Dagens stors snackis var dock segraren i Veteran–klassen. 

Gotland Grand National 2020 inleddes som vanligt numer med Guldhjälmsklasserna, som körde på en kortare bana ovanför motionstankslingan. 50-kubikarna var fem till antalet, 65:orna 27 stycken och guldhjälmarna på 85cc var 53. Något färre än i fjol och i år blev det heller ingen prisutdelning i Guldhjälmsklasserna, detta på grund av nya regler gällande barnidrott. Men resultat för klasserna finns trots det.

I 85–klassen var det Åsätra MK’s Alve Callemo som hann avverka flest varv under de 45 minuterna som förarna var ute, när han var den enda som körde elva. Där bakom fanns ett gäng som hann med tio och av dem var Sebastian Erixon Rosenqvist och Melker Larsson snabbast. Enda tjej till start hette Alice Wahlström och körde sju varv.

Bland 65–orna hann fyra förare köra tio varv på de 45 minuterna och snabbast var William Marcher, före Oliwer Holmberg, Ebbe Callemo och Liam Sörensson. Av de tre tjejerna var Elin Rothsten snabbast, när hon hann köra åtta varv.

Enda tjej till start bland 50–kubikarna var Hilma Myhre, som körde fem varv, och bland killarna var Mio Ekwall Öhlin bäst med sju körda varv, närmast före Elvin Hamberg och Erik Kvarnstrand på sex.

Förarna på veteranhojar får numer, precis som ungdomsförarna, använda sig av den stora startplatsen och drog iväg klockan 08.30 för att avverka en timmes körning på en bana som är ungefär en tredjedel av hela varvet.  Efter att ha kikat på startlistan var det föga överraskande Even Heibye, en av favoriterna i morgondagens tävling, som drog iväg bäst och tog en tidig ledning. 

Heibye hade efter sitt tankstopp svårt att få igång hojen, men hade redan då skaffat sig en klar ledning och kunde till slut ta en klar seger såväl i klassen, Veteran EVO, som totalt i motionsklassen. Klassen vann han närmast före Eddie Hanson och Markus Sjöberg, medan Fredrik Schelin blev totaltrea och tog hem Veteran Super EVO före David Jakobsson och Stefan Blomqvist. Veteran 1975–1985 togs hem av Ricky Ivarsson, som vann före Robin Wicksell och Joakim Haag, och avslutningsvis vann Erik Rosendahl Veteran Pré 74 före Sven Ivarsson och Henrik Sjöberg. 

Even Heibye.

Heibyes start i veteranklassen gav förresten upphov till en hel del diskussioner efteråt – skulle man som elitförare verkligen kunna köra delar av banan dagen innan den stora tävlingen? Var det helt enligt reglementet? Heibye själv menade att han innan start kontrollerat att det var okej. Och så var också fallet. 

Det fanns de som menade att Heibye i och med att han redan kört delar av banan inte skulle få starta morgondagens tävling, men det får han alltså. Fredagens och lördagens tävlingar på Gotland är nämligen två olika. Kreativt av norrmannen, som inte kört på Gotland sedan 2015. Dock lär vi få se förändrade tilläggsregler på GGN vad gäller detta till nästa säsong.

Efter veteranerna var det dags för ungdomarna, där Albin Berglund tog en klockren start i den stora klassen. Han fightades inledningsvis med Nike Korsbeck, men Korsbeck försvann efter krasch redan efter några varv. Marcel Tara, på en 250 4–takt, hämtade därefter igen tid när Berglund gick in för tankning och var en kort stund om, men körde sedan soppatorsk och försvann han också.

14–årige Berglund drog på i ett hiskeligt tempo och såg ut att ta en överlägsen seger när han gick omkull med knappa halvtimmen kvar att köra. Kalle Ahlin började då hämta in sekund för sekund och var till slut sånär som på ikapp. Men fem sekunder skiljde när Berglund rullade över mållinjen och Sherco–föraren kunde ta ungdomssegern i sin GGN–debut på 125:an. Men det kostade. Efteråt konstaterades ett misstänkt nyckelbensbrott och Berglund missade prisutdelningen efter att ha tvingats åka till sjukhus. Bakom tvåan Ahlin tog Alfons Lindström den tredje platsen på pallen.

Kalle Ahlin och Alfons Lindström.

I tjejernas stora klass tog Tyra Bäckström en klar seger när hon var över tio minuter före Tuva Bernhardsson och Alice Welander. Och i tjejernas lilla klass vann Annie Nilsson än mer klart – hela två varv före Emilia Rotsthen och Tuva Sahlin Palmstedt.

Killarnas lilla klass såg en häftig fight mellan Elias Moen och Otto Gustavsson, där Mille Söderblom och Filip Larsson också hängde med bra precis bakom. Söderblom skulle efter ett par krascher tappa, medan Larsson kom närmare toppduon. Larsson fick dock nöja sig med en tredjeplats, några sekunder bakom tvåan Gustavsson. Moen segrade till slut med 40 sekunder och firades vid målgång av bubbelsprut.

Elias Moen.

Efter lunch var det sedan dags för dagens största start när Motion 50–59 år, Motion 60+, Dam Motion och Militär sköts iväg vid 12.45. Och där visade 64–årige Inge Edberg att gammal är äldst, när han tog starten och kunde glida iväg mot Allhagemyr först. Strax innan de kom dit hade dock Micke Björklund, i den yngre av de två motionsklasserna, tagit sig om Edberg och strax därefter var också Fredrik Werner förbi.

Inge Edberg.

Edberg behöll ledningen i 60+ fram till att det fjärde varvet skulle avslutas, men blev då ikapp– och förbiåkt av Mats Algotsson som kommit igång fint efter en trög start. Algotsson seglade ifrån Edberg, som kanske gått ut för hårt, och kunde till slut vinna klassen med nästan fem minuter. Per Hesselberg slutade trea.

I Motion 50–59 år kunde Werner strax efter att ha passerat Edberg också ta sig om Björklund, som dessutom lite senare blev ikappåkt av Jörgen Gerhardson. Gerhardson låg med som tvåa ett bra tag men tappade mot slutet och fick nöja sig med en fjärdeplats – en dryg halvminut från pallen. Björklund hade då tagit sig tillbaka förbi och blev trea, men hade till slut ingenting att sätta emot Per Wikvist – som körde upp sig fint genom hela tävlingen och till slut blev tvåa.

Ingen hade dock något att sätta emot Werner, som gav sig själv en tidig 50–årspresent och tog ännu en GGN–seger. Den här gången i ny klass.

Fredrik Werner.

I Dam Motion hann två tjejer ut på ett sjätte varv. Nikki Stigsson hade lett tävlingen till en början men fick på det tredje varvet se sig passerad av Linnea Gustafsson. Gustafsson gled också ifrån till seger, när hon i mål var dryga två minuter före. Sanna Tiger slutade trea. Och bland de fyra startande i Militär–klassen var Mattias Eriksson snabbast, när han vann hela 20 minuter före Patric Johansson, med Stefan Mitkiewicz som trea. 

Dam Motion.