Albin Elowson kör för ett svenskt VM–guld i Youth Cup. Lars Löfgren och Oliver Nelson för totalplaceringar topp–tio i Junior, där en trio gör upp om medaljerna. Laia Sanz kör för sitt tredje raka guld i Dam. Och i E3 kommer vi få se den allra hårdaste fighten när teamkompisarna Matthew Phillips och Ivan Cervantes gör upp om guldet. Det är dags att avsluta VM–säsongen 2014. 

I går kikade vi på seniorklasserna, som i fråga om guldet redan är avgjorda i två av tre fall. Desto mer öppet då i de tre övriga klasser, som vi går igenom idag. Klar fördel dock för Storbritannien och Spanien i två av dem, medan vi i den tredje kommer få en fight mellan Italien och, just det, Sverige.

Junior:

Efter den andra raka bronsmedaljen på Gas Gas valde Danny McCanney i slutet av förra året att lämna det spanska märket, där han inte kände att han utvecklats tillräckligt. Och med facit i hand får man nog säga att det var rätt val. På italienska maskinen Beta ser han nämligen ut att kunna göra precis som brorsan Jamie gjorde i mindre klassen förra året och knipa ett guld.

Med åtta segrar på tolv race har britten inför avslutningen 22 poäng ner till märkeskollegan och värste konkurrenten Giacomo Redondi, som alltså ser ut att plocka sin andra raka silvermedalj i klassen. Redondi har i sin tur nämligen också 22 ner till trean Loic Larrieu,

Och de tre har verkligen varit i en klass för sig. Det är faktiskt bara Oliver Nelson och Jamie McCanney som lyckats peta ner någon av de från pallen i något race under säsongen.

Nelson, ja. Han har visat att högstanivån är hög men också dalat stundtals, troligen främst av brist på erfarenhet. För närvarande ligger han på elfte plats i tabellen och han bör kunna ta sig in topp–10 totalt. Två tredje- och två sjätteplatser höjer verkligen betyget för säsongen och det är bara hoppas att det kan bli en ny satsning nästa år.

Lars Löfgren har faktiskt varit betydligt jämnare än sin teamkompis, men saknat de riktiga topparna. Nio av tolv race har han placerat sig mellan femte och elfte plats och det är starkt. Det gör också att vi inför avslutningen hittar Löfgren några placeringar längre upp, på en åttonde plats. Med chans att klättra till topp–sex om han verkligen får till det. Kan han behålla den jämnheten och samtidigt ha en utvecklingskurva som pekar uppåt till nästa säsong så kan det bli ännu roligare då.

Löfgren har möjlighet att ta sig in topp–sex totalt.
Löfgren har möjlighet att ta sig in topp–sex totalt.

Youth Cup:

Efter silvermedaljen förra året belönades Albin Elowson med en plats i Husqvarnas fabriksteam och hade guld i sikte inför 2014. Men Elowson fick tyngsta möjliga inledning när han tvingades bryta första dagen i premiären. En ny tung dag följde i Portugal veckan efter men bortsett från dem har Elowson varit på pallen i sju race med totalt fyra placeringar högst upp.

Värste konkurrenten Davide Soreca har en seger mer och räknar man i dagsläget bort de fyra sämsta tävlingarna skiljer sju poäng till italienarens fördel. Vilket betyder att Elowson först och främst bör se till att vinna båda dagarna för att sedan hoppas på att Soreca tappar ytterligare någon poäng. En inte alls omöjlig uppgift även om italienaren säkert kan vara mer välbekant med miljö och underlag i Frankrike.

Bakom guldstriden är det minst lika spännande om bronsmedaljen och där har vi i Jesper Börjesson ytterligare en svensk inblandad. Med de i dagsläget fyra sämsta dagarna borträknade är fransmannen Jeremy Miroir, som tvingades bryta senaste tävlingen på grund av skada, närmast en medalj, men fyra förare ligger där bak och hugger inom åtta poäng. Börjesson har för närvarande sju upp.

Jesper Börjesson jaga bronsmedalj i Youth Cup.
Jesper Börjesson jagar bronsmedalj i Youth Cup. Foto: Future7Media/Husqvarna Images

Dam:

Efter fem raka segrar fick Laia Sanz se sig besegrad under andra dagen i Enköping när Jane Daniels, tvåa efter Sanz i de första fem, äntligen lyckades sno åt sig en plats högst upp på pallen. Tolv poäng att gå på har ändå spanjorskan inför den sista rundan i jakten på sitt tredje raka VM–guld.

Daniels kan på egen hand plocka in sex av dem och kommer göra allt för att fixa det, men för att det ska bli något guld måste Sanz alltså tappa ytterligare sex och inget av det vi sett henne göra i år tyder på det. Dock, ska tilläggas, vann Daniels båda dagarna i Frankrikes avslutning förra året, så Sanz skulle i alla fall kunna få en match.

Vad vi känner till finns ingen svensk tjej på plats, men vi kan i alla fall glädjas åt att hela sju tjejer samlat poäng under året och att vi med Emelie Karlsson i Finland också fick en pallplacering.

Kan Jane Daniels ge Laia Sanz en match om guldet i sista rundan?
Kan Jane Daniels ge Laia Sanz en match om guldet i sista rundan? Foto: Future7Media/Husqvarna Images