Linus Fasth tog starten och Joakim Ljunggren tog kommandot, men det var Adam Andersson som tog hem segern. 2018 års upplaga av Ränneslättsloppet såg Örbyhus–föraren för första gången vinna ett av de stora varvloppen i Sverige. Och bli 20 000 kronor rikare. Vi summerar endurohelgen i Eksjö i korthet. 

• Linus Fasth tog starten när eliten sköts iväg vid 14.30 på lördagseftermiddagen. Han hade Joakim Ljunggren närmast bakom sig till en början, men Jocke tog snabbt över ledningen. Fasth kunde hänga på i ett drygt varv, innan han kraschade och försvann. Ljunggren skaffade sig då en minuts lucka ner till närmast jagande Niklas Persson och Adam Andersson och såg ett tag ut att rinna iväg.

 

Joakim Ljunggren ledde länge men fick nöja sig med en andraplats.

 

• Innan man skulle in för det obligatoriska tankstoppet (som i princip samtliga toppförare gjorde efter tre av sex körda varv) hade Andersson gått förbi Persson, men det var tätt och förarna lämnade tankfållan i samlad duo. Dessutom närmare Ljunggren än vad som var fallet efter två varv. Ljungren höll ledningen över det fjärde varvet men på det femte var Adam ikapp och förbi. Ljunggren kunde inte hänga på. Samtidigt försvann Persson efter krasch.

• Ljunggren tog in något på sista varvet men kunde aldrig riktigt hota Andersson, som vann och därmed tog sin första seger i ett av de stora svenska varvloppen. Bakom kunde Jakob Mörhed ta hand om tredjeplatsen efter att ha kört ifrån Oskar Ljungström över de sista varven. Ljungström blev fyra med Robert Friberg på femteplats och Calle Bjerkert, som gjort en dålig start men sedan kört stabilt över sex varv, som sexa.

 

Niklas Persson missar SM–finalen efter kraschen i Eksjö.

 

• Dam–klassen såg en överlägsen segrarinna i Hanna Berzelius, hon kunde till och med kosta på sig att stå och vänta innan målflaggan hissades ut för att slippa köra ytterligare ett varv. Linköpings MS–föraren nöjde sig med fem men försvarade alltså segern från i fjol, och blev samtidigt 35:a av 134 i elitstarten. Över tio minuter bakom var det betydligt jämnare om andraplatsen, där 18-årige Hedvig Dahlberg till slut kunde bli tvåa och Emma Wennbom fick nöja sig med en tredjeplats.

 

Hanna Berzelius i en klass för sig, som vanligt.

 

• Senior–klassen togs hem av Mattias Hägg närmast före Emil Gustavsson och hemmaföraren Robin Ember.

• Ungdoms–klasserna avgjordes på söndagen och kördes över 90 minuter på en avkortad bana. Segrare i E1 Pojkar blev Kalle Björk, som länge hade en jämn fight med Marcus Eisner men som som till slut kunde vinna med över minuten. De två var enda ungdomsförare som hann med tio varv. Trea i klassen slutade Hampus Görl. André Blohmé vann 85–klassen och blev 13:e totalt. Han hade Jesper Storm och Axel Lindahl–Östberg närmast bakom sig. Segrade i tjejklasserna gjorde Emma Johansson, E0, och Matilda Ahlström, E1. Det kördes också två Guldhjälms–klasser för första gången på Ränneslätt, med totalt 78 startande förare.

 

André Blohmé vann 85–klassen på söndagen.

 

• Veteran–klasserna avgjordes först av alla under helgen, på lördagsmorgonen, och såg Adam Olsson segra i Modell F, närmast före Alexander Fält och Jonas Elmgren. I Modell E vann Claes Örnskog före Christian Tufvesson och Anders Karlsson–Lantz. Militär–klassen kördes samtidigt och vanns av Patrik Görl.

 

Motionsstarten med åldersklasserna 15–29 och 30–39 år sköts iväg på söndagsmorgonen.

 

• Motionsklasserna kördes i en start på lördagsförmiddagen, med åldersklasserna 40–49, 50–59 och +60, samt en start på söndagsmorgonen, med 15–29 och 30–39. På lördagen var det Magnus Eriksson som var totalsnabbast när han körde hem 40–49 år, närmast före Ulf Åström och Mårten Gustavsson. Peter Löfvenius vann 50–59 år efter att Jonte Engdahl kraschat, med Örjan Brink som tvåa och Mats Algotsson på tredje plats. Och Inge Edberg segrade i den äldsta, före Stefan Andersson och Arne Blomqvist.

 

Magnus Eriksson vann Motion 40–49 år.

 

• Jesper Gangfors var och körde Motocross–SM på lördagen och kunde därför inte köra elitstarten. I stället startade Eksjö–föraren i Motion 15–29 år och vann överlägset. Han fick länge motstånd av Martin Käller, som dock körde soppatorsk och försvann. Då blev Gangfors sergermarginal nästan kvarten ner till tvåan Erik Svensson och trean Max Wennerlund. I den äldre klassen på söndagen segrade Nils Hedlund före Christoffer Gustafsson och Karl Karlsson.

 

Jesper Gangfors vann Motion 15–29 år, när elitstarten krockade med SM–finalen i cross.

Fotnot: Läs allt om Ränneslättsloppet i nästa nummer av tidningen.