Race Magazine är 2021 inne på sin 39:e årgång och nu inleder vi en helt ny fas i tidningens historia. Från den 1 maj är jag, Kalle Lundstedt, tillsammans med David Heidenfors nya ägare av tidningen och från och med nu ska det gasas. Det ska vridas på rullen. Skjorta rätt ut. Vi ska bli digitala på riktigt, samtidigt som den fysiska tidningen kommer fortsätta att landa i brevlådan med jämna mellanrum – precis som vanligt. 

Tidningen Race grundades i Eksjö 1983, med Ingvald Johansson som chefredaktör, och var då en veckotidning i tabloidformat som skrev om i princip samtliga motorcykelsporter. Johansson drev sedan arbetet på redaktionen fram till att han tragiskt förolyckades i trafiken, i början av 90–talet. 

Race fanns sedan kvar i Eksjö fram till slutet av 90–talet, då ett ägarbyte föranledde en flytt till Linköping. Kärnan på redaktionen, med Jonas Hagren, Inge Bergqvist och Yvonne Hörberg, valde dock att stanna i Eksjö och snart drog man också i gång en helt ny tidning, tillsammans med ekonomisk hjälp från två Eksjö-företagare – en tidning man kallade Svensk Motocross med Enduro och som var mar av ett magasin än en veckotidning.

När tidningen Race bara månader senare gick i konkurs köpte Eksjö–tidningen konkursboet och tog tillbaka namnet Race, därmed var den andra fasen i tidningens historia inledd. Sedan dess har Jonas Hagren, under 2016, tagit över som ensam ägare av tidningen, som på vägen också fått namnet Race Magazine.

Race har nu överlevt i över 38 år och 2021 är den 39:e årgången som vi producerar en tidning som helt fokuserar på mc–sport. 2021 är också startskottet för den tredje fasen i historien om Race. Efter flera decenniers jobb på redaktionen tog Jonas Hagren nämligen tidigare i år beslutet att han inte ville fortsätta leda arbetet.

Men tidningen kommer att överleva, trots det. I april bildades det nya bolaget Race Magazine AB av mig, Kalle Lundstedt, och David Heidenfors. Vi har därefter köpt namnet, utgivningsbeviset och tagit över prenumeranterna från Jonas Hagrens bolag, och kommer fortsätta ge ut tidningar en gång i månaden – precis som tidigare.

Alla ni som idag har en aktiv prenumeration kommer att fortsätta få tidningen, precis som vanligt, och ni behöver inte själva göra något. Den enda skillnaden blir egentligen ett nytt bankgironummer att betala in pengar på, nästa gång det är dags för en förnyelse.

Men större förändringar kommer också att ske. Med Race Magazine 3.0 är vårt stora mål att göra någonting mer än bara en tidning. Samtidigt som vi förstås kommer att fortsätta ge ut tidningen ska vi också bli digitala på riktigt. Den här hemsidan kommer att i framtiden byggas om och bli betydligt mycket snyggare, den kommer dessutom innehålla mängder av mervärden för våra betalande prenumeranter – vid sidan om snabba, dagliga uppdateringar från mc–världen kommer ni bland annat också ha möjlighet att gå tillbaka och läsa gamla nummer av tidningen digitalt.

Vid sidan om en förbättrad hemsida kommer vi också ha som mål att producera annan typ av media, inte bara text och bild alltså. Vi snackar video och poddar, bland annat. Dessutom kommer tidningen att inom snar framtid få ett helt nytt utseende. 

Men till en början kommer det mesta att vara sig likt. Nästa nummer, som dimper ner i brevlådan i slutet av maj, kommer ni utan tvekan att känna igen. Och Jonas Hagren kommer figurera med sina texter i det också – om än som nybliven frilansskribent. 

Vi hoppas naturligtvis att ni som redan idag är prenumeranter ska fortsätta vara det, nästa gång det är dags att förnya sin prenumeration. Vi hoppas också att ni är några stycken som med den här förändringen väljer att testa på en prenumeration av tidningen – och är med på resan från start. Det går superenkelt att redan nu beställa en prenumeration här.

Avslutningsvis – tack alla ni fantastiska läsare som är med oss. Det är för er och för sporterna vi älskar som vi gör det här.