Som ni kanske har hört vid det här laget så tar jag över som ägare, tillsammans med David Heidenfors, och chefredaktör på Race Magazine från och med nästa nummer. Därför fanns en idé på redaktionen om att ha med mig på den del i tidningen vi kallar Målflagg, så att ni läsare kan lära känna mig lite bättre. Och eftersom jag är min egna största kritiker bestämde jag mig, lite schizofrent, för att ställa mig själv mot väggen. 

Hej du.
– Tjena, tjena. 

Hur tänkte du här egentligen?
– Hur menar du?

Köpa en affärsrörelse mitt under brinnande pandemi och dessutom en tidning. Hört talas om internet?
– Jo, men jag köper inte bara en tidning va. Tidningen har varit företagets huvudsyssla sedan starten och kommer fortsätta vara en stor hörnsten. Även om tidningsbranschen är i fortsatt gungning så tror jag att den fysiska tidningen, den du sitter ner och bläddrar i, kommer att överleva ett bra tag till. I alla fall om man samtidigt hittar andra vägar att generera intäkter. Race Magazine kommer att fortsätta komma hem i brevlådan också fortsättningsvis, och dessutom kommer vi att bli betydligt mer aktiva både på hemsida och sociala medier. Och med annan typ av media än skriven text och stillbilder. Målet är att ge mycket mer både till våra prenumeranter och annonsörer. Vad gäller pandemin så ska den väl snart vara över och saker återgå till mer normalt i alla fall. Det känns som nerförsbacke när det gäller just den i alla fall.

Och så är tanken att du ska bli rik på köpet eller?
– Naturligtvis finns en vision om att företagets intäkter ska vara större utgifterna, annars vore det idiotiskt att driva företag. Inte minst vill man såklart kunna tjäna pengar i företaget för att kunna investera i framtiden, och överleva. Men rik går jag definitivt inte runt och hoppas bli, då skulle jag köpt något annat.

Jaha, men varför gör du det här då?
– Först och främst för att jag tycker det är så jäkla roligt. Jag har jobbat på Race i över åtta år nu och ville inte sluta ännu. När Jonas Hagren bestämde sig för att lägga ner tidningen så fanns inte så många andra alternativ än att ta över själv, om jag ville jobba vidare med att bevaka motocross och enduro. Eller det fanns väl alternativ, men jag tycker att det här var det bästa jag kunde göra.

Men vad vet du om mc–sport egentligen? Du har väl aldrig kört motorcykel?
– Suck, tråkig spaning ändå. Men jag får svara som jag brukar – jag tror inte att man behöver ha varit särskilt kriminell för att bli en bra kriminaljournalist. Eller vara född och uppvuxen på den ort där man verkar som lokaljournalist. Eller ha varit häst för att bli en bra kusk, för den delen. Nu säger jag inte att jag är särskilt bra ännu, men jag har intresset och tycker som sagt att det är jäkligt roligt. Det får väl räcka en bit.

Folk kommer sluta prenumerera nu när Hagren slutar, det förstår du väl?
– Fast Hagren kommer fortsätta skriva i tidningen emellanåt, som frilansande skribent. Redan i nästa nummer återkommer han faktiskt med en fortsättning på sin SM–historia, som täcker in samtliga mc–sporter. Sedan förstår jag såklart att många kommer sakna hans texter och bevakning på mer regelbunden basis, men jag hoppas att de flesta ändå ska fortsätta ge tidningen en chans. Och jag hoppas att Jonas lust att skriva kommer bli ännu större, och att han kommer vilja bidra med många texter till tidningen, nu när han slipper oket av att driva företaget. Hans kunskaper när det kommer till motocross är ovärderlig.

Nu blir det väl bara massa enduro i tidningen, antar jag?
– Alls inte. Jag har förvisso till största del bevakat enduron sedan jag började jobba på tidningen, jag kan den svängen betydligt bättre och känner fler människor där, men jag har hängt med ganska bra i motocrossens värld också. Jag har följt de stora serierna nära, jag har skrivit endel cross i tidningen och jag har varit ute på åtminstone någon SM–tävling varje år. Och jag tycker det är precis lika kul med motocross som med enduro, jag gör egentligen ingen större skillnad på sporterna och det tror jag kommer märkas i tidningen. Generellt sett har det på redaktionen varit väldigt uppdelat, där en journalist haft ansvar för en sport, men när jag knyter frilansskribenter till mig i framtiden så kommer jag vilja jobba med personer som är intresserad av all mc–sport. Race Magazine kommer att i huvudsak bevaka motocross och enduro, svensk och internationell, men vi kommer också att ha ett fortsatt öga på andra mc–sporter – speedway, trial och isracing bland annat. Dessutom kanske vi kommer börja skriva om andra stora och populära serier inom mc–sporten.

Okej. Tack då, Race–Kalle. Vi får väl se hur det går. Och du, det är ju inte särskilt svårt att svara på frågorna när man skrivit de själv va.
– Tack, Kalle. Jag ska göra mitt bästa. Och om det är någon som vill ställa knepigare frågor så kan du väl skriva ut min mailadress. Det går bra att höra av sig med såväl tips, som kritik, tankar eller frågor. kalle@racemagazine.se är det som gäller. Tack igen. 

Fotnot: Texten är ursprungligen publicerad i Race Magazine nummer 4, 2021. Här kan ni beställa en prenumeration på tidningen.