Det har varit en av de jobbigaste veckorna på mycket länge för speedwayvärlden. Darcy Wards otäcka krasch och mycket svåra skada har överskuggat all verksamhet. Under kvällens GP-race i polska Gorzow visade samtliga GP-förare sitt stöd för sin skadade kollega. Finalvinnaren Matej Zagar var en av dessa.

– Jag är förstås glad över att vinna, men samtidigt känns det tufft när en kompis och kollega ligger svårt skadad, sa Matej Zagar och gav en hälsning om snabb och god bättring till Darcy Ward.
Zagar själv var inblandad i en hårresande incident i grundtävlingens sista omgång. Zagar utmanade Nicki Pedersen om ledningen, men samtidigt kom Jason Doyle i hög fart på insidan och mejade ner både Zagar och Pedersen.
Zagar blev mörbultad, men mest illa däran var Pedersen, som bröt tävlingen och fördes till sjukhus med svåra nacksmärtor. Doyle blev utesluten och utslagen ur tävlingen.
Som en extra notering så har det varit en tuff helg för Dackarna. Förutom Pedersens färska smäll, så kraschade Joonas Kylmäkorpi illa i Danmark i fredags och vårdas på sjukhus, och kommer inte köra tisdagens semifinal mot Elit Vetlanda.
Åter till GP-racet i Gorzow.
Zagar hade länge fullt sjå att ta sig förbi Greg Hancock i finalen. Men till slut hittade han farten i ett av de yttre spåren, och i ledning var slovenen omutlig.
Hancock behöll andraplatsen, före VM-ledaren Tai Woffinden. Hemmahoppet Bartosz Zmarzlik kändes som en vinnare inför finalheatet, men fick inte till det och kunde inte upprepa fjolårets succéseger.
För svensk del blev kvällen ett nytt misslyckande. Andreas Jonsson tog en tvåa i sitt första heat, men radade sedan upp fyra raka ettor och missade semifinal. Tomas H Jonasson hade det ännu tyngre och fick bara med sig en poäng.
Med fyra deltävlingar kvar ser det tufft ut för svenskarna att försöka klara sig kvar i GP-serien på egen hand. Andreas Jonsson ligger tia, med 13 poäng upp till Michael Jepsen Jensen på plats åtta. Jonasson har det ännu värre, med 26 poäng upp till säker mark.
I medaljtoppen drygade Tai Woffinden ut sin ledning, och har i dagsläget 24 poäng ned till Nicki Pedersen på silverplats när fyra deltävlingar återstår. Pedersen fick det också svettigare på sin andraplats, då både Greg Hancock och Matej Zagar knappade in på dansken.
Till sist: Publiken i Gorzow gav under kvällen sitt stöd till den svårt skadade Darcy Ward. Bland förarna körde Greg Hancock iförd Darcys eget ställ, och Tai Woffinden klev upp på prispallen med en tröja till sin skadade kollegas ära. Ward vårdas på brittiskt sjukhus sedan i torsdags. Skadornas omfattning hålls, enligt familjens önskemål, i nuläget konfidentiella. Men helt klart är att han fortfarande saknar känsel i underkroppen. Speedwayvärlden har chockats svårt av den unge stjärnans skada, och det har startats en fond för Wards rehabilitering.
I Sverige kommer Piraterna att anordna en öppen tävling som stöd till denna rehabilitering, och den svenske föraren Peter Ljung har också uttryckt att han vill köra en tävling, där intäkterna oavkortat går till Darcy Ward.