Slovenske speedwayföraren Matej Ferjan hittades tidigt på söndagsmorgonen död i en bil utanför sitt hem i polska Gorzow. Matej skulle på tisdag kört sin första match för Elit Vetlanda i elitserien.
Vetlandas sportchef Bosse Wirebrand är bedrövad över den tragiska nyheten.

– Det känns så tråkigt och ledsamt. Det är helt overkligt, det är verkligen chockartat, säger han till klubbens hemsida.

Matej Ferjan
Elit Vetlandas nyförvärv Matej Ferjan hittades i morse död i en bil utanför sitt hem i polska Gorzow. Foto: PER GUSTAFSSON

Den före detta GP-föraren från Slovenien – som sedan 2003 kört med ungersk förarlicens – har tidigare i karriären åkt för Västervik och Indianerna i elitserien. Till den här säsongen skrev han kontrakt med svenska mästarna Elit Vetlanda. 34-åringen tränade med smålänningarna i samband med lagcupen i förra månaden. Meningen var att han skulle debutera för sitt nya lag på tisdag när förra årets guldmedaljörer möter Hammarby borta.
Men i morse, vid halvnio-tiden, hittades Matej avliden i en bil i det kvarter han hade sin lägenhet i Gorzow. Den polska polisen har ännu inte fastställt dödsorsaken.
– Det fanns inga spår på yttre våld, men en obduktion ska göras i början av veckan, förklarar Elit Vetlandas sportchef Bosse Wirebrand på klubbens hemsida.
Bosse kan knappt förstå att det är sant. Dödsbudet var naturligtvis en chock.
– Jag pratade med Matej vid två tillfällen under gårdagen. Vi såg båda fram emot hans debut på tisdag, fortsätter Elit Vetlandas sportchef på klubbens hemsida.
Matej Ferjan var vid sidan av Matej Zagar lika med Sloveniens främste speedwayförare. Ferjan blev från 1997 och framåt inividuell slovensk mästare fem år i rad. I samma veva kvalade han till Grand Prix-serien och var ordinarie Grand Prix-förare i två säsonger (2001 och 2002). 2003 valde han skifta till ungersk tävlingslicens och påbörjade en ny lång mästerskapssvit. Han körde hem det ungerska mäterskapet sex år i sträck.
Förutom Elit Vetlanda tävlade Matej Ferjan i år för Newcastle i engelska Premier League och Rzeszow i Ekstraligan. Matej efterlämnar två barn, sonen Mark, 7, och dottern Victoria, 3, och sörjs utöver sin familj och sina nämaste vänner av speedwayfans över hela världen. Han var en mycket uppskattad förare och blev framför allt en stor favorit hos engelska Poole Pirates när han 2004 var och med hjälpte fram klubben till en dubbel (ligan och Knockoutcupen).