Andreas Jonsson, Fredrik Lindgren, Tomasz Gollob och Chris Holder får varsitt permanent wild card till Grand Prix-serien 2014. FIM:s svenske race director Tony Olsson är en av männen som tagit beslut om tilldelningen. Här motiverar han varför dessa fyra får fortsätta i VM-sammanhang – och berättar att ryske Grigory Laguta inte har blivit tillfrågad om att köra GP-serien.
– Det är rent bullshit, och bara rykten som florerat på polska webbsidor. Vi har inte pratat med Laguta, säger Tony Olsson. 

Tony Olsson, FIM:s CCP-president Armando Castagna och FIM:s sportchef Ignacio Verneda är trion som i samråd med BSI:s Torben Olsen och Paul Bellamy utser Grand Prix-seriens permanenta wild card. Det var de som bestämde att Jonsson, Lindgren, Gollob och Holder skulle få de sista fyra platserna.
– Allihop som diskuterade hade samma förare, och vi var överens tidigt. Holder var given, och Gollob tillför fortfarande GP-serien väldigt mycket även att han är till åren kommen. Andreas och Fredrik har också haft skador som förstört en hel del av deras säsong, men har visat att de kan hålla till i toppen. Nu får de en injektion och sporre till vinterträningen, säger Tony Olsson.
När det gäller utmanare i diskussionerna till den nämnda kvartetten har ryske racern Grigory Laguta funnits med i bilden – men var aldrig tillfrågad eller en jättehet kandidat enligt Tony Olsson.
– Vi har inte pratat med Laguta, och han har tidigare inte varit intresserad av att köra VM-kval. Det är klart att hans namn har funnits med i bilden, men inte så starkt att det övervägt de här fyra. Nog för att han har kapaciteten att köra där, men det är samtidigt lite svårt att veta hans inställning till mästerskap, när han exempelvis tackar nej till Lag-VM den här säsongen, säger Tony Olsson.
Läs mer om wild card-tilldelningen och Grand Prix-serien 2014 i kommande nummer av Race, som når prenumeranterna under onsdagen och kioskerna i början av nästa vecka.