I Hallstavik är danske Mads Korneliusen under Mikael Teurnbergs vingar. När Korneliusen firade tio år i England under samma promotor gav han sitt svenske coach ett hedersuppdrag. Att coacha Mads lag i hans egen testimonial i Kings Lynn.

Mads Korneliusen tog hjälp av sin svenske coach Mikael Teurnberg när han körde sin testimonial för tio år med samma promotor i England.
Mads Korneliusen tog hjälp av sin svenske coach Mikael Teurnberg när han körde sin testimonial för tio år med samma promotor i England.

– Det var en kul grej och väldigt hedrande att Mads ville att jag skulle komma över. Det var kul att se lite speedway igen, säger Rospiggarnas lagledare Mikael Teurnberg.
Teurnberg coachade Leicester Lions, som är Mads Korneliusens engelska klubbadress under 2014. För motståndet svarade förare från Mads tidigare klubbar, Kings Lynn, Swindon och Newport. Det blev en jämn tävling, där Leicester avgick med segern på 28 inkörda poäng. Swindon var tvåa på 24, Kings Lynn trea på samma poäng och Newport fyra på 20 poäng.
För Teurnberg var matchen också en liten uppvärmning på vad som komma skall när den svenska elitserien drar igång den 6 maj. Hans Rospiggarna ställs då mot guldtippade storfavoriten Elit Vetlanda.
– Ha ha, det var lugna gatan och väldigt avslappnat. Jag behövde bara fylla i programmet. Det blir annat den 6 maj, säger Mikael Teurnberg.
Testimonials är speciellt i England, och är en hyllning till föraren för trogen tjänst. Föraren tilldelas också ofta alla intäkter för tävlingen. Mikael Teurnberg själv körde sex säsonger i England (92-97) för Mildenhall, Arena Essex (nuvarande Lakeside Hammers) och Oxford.
– Det är klassiskt i England med testimonial. Tidigare var det lite mer hårdraget att föraren skulle köra tio år för samma klubb, nu är det under samma promotor. Mads är väldigt populär i Kings Lynn, och det var omkring 2000 åskådare på matchen, vilken är en bra publiksiffra med engelska mått, säger Mikael Teurnberg.
Var det någon speciell förare som du tycker imponerade?
– Jag tycker att Niels-Kristian Iversen och Peter Kildemand körde bra. Iversen såg bestämd ut, även att det var hans första tävling för säsongen, säger Teurnberg.