Sverige är tillbaka som lagvärldsmästare i speedway. Efter en mycket imponerande prestation i danska Vojens lade det svenska laget beslag på VM-titeln efter en mycket dramatisk upplösning.

Det var elva år sedan sist. Då vann svensk speedway senast ett lagguld i speedway i engelska Poole. Tidigare idag var det dags igen.
– Jag tror inte vi har fattat vad vi har ställt till med. Man är helt tom nu, sa svenske förbundskaptenen kort efter finalupplösningen.
När två heat återstod hade danskarna mer eller mindre tagit ut segern i förskott. Så var känslan bland de röd-vita på läktaren. Sverige hade å sin sida säkrat silvret. Men ville ha mer – och fick belöningen.
Fyra poäng skiljde – men blev snabbt bara ynka en när Kenneth Bjerres cykel stannade i starten. Det uppfattade Fredrik Lindgren blixtsnabbt – och svepte till ledning och höll den över mållinjen.
Det gav förutsättningarna att Sverige behövde vara före danskarna i det sista heatet för att nå en särkörning om guldet.
Men det skulle bli mer tillspetsat än så. I ingången på första varvet kraschade danske lagkaptenen Niels-Kristian Iversen in i polske Przemyslaw Pawlicki och blev utesluten. Nicki Pedersen föll ihop och skrek ut sin besvikelse i depån, och runt Vojens Speedway Center tystnade det betänkligt.
Helt plötsligt hade Andreas Jonsson fått en guldchans deluxe att förvalta. Den svenske lagkaptenen avslutade tävlingen, på samma sätt som han angav tonen i det första. Han satte cykeln perfekt i första kurvan och fick med sig farten ut på rakan, där inte Pawlicki och Chris Holder kunde stå emot.
Sedan var det tre och ett halvt varvs defilering till han fick ta emot Ove Fundin Trophy, som ett guldfärgat kvitto på att svensk speedway har rest sig ur guldfrossan efter Tony Rickardsson.
Den 14 juni 2015 är datumet när en ny svensk speedwayklassiker skrevs.

Resultat Speedway World Cup Final Vojens.
1. Sverige 34 poäng.
(Andreas Jonsson 12, Fredrik Lindgren 11, Antonio Lindbäck 7, Linus Sundström 4)
2. Danmark 32. 
(Peter Kildemand 13, Niels-Kristian Iversen 9, Kenneth Bjerre 6, Nicki Pedersen 4)
3. Polen 27.
(Maciej Janowski 11, Przemyslaw Pawlicki 9, Krzysztof Buczkowski 4, Bartosz Zmarzlik 3).
4. Australien 26.
(Chris Holder 8, Troy Batchelor 8, Jason Doyle 5, Nick Morris 5).