Sverige låg länge på topp tre när första deltävlingen i Speedway Best Pairs avgjordes i polska Torun. Men efter en tajt avslutning slutade det med en femteplats för de blå-gula och ”bara” tre lagpoäng med sig i mästerskapet. Danmark vann till slut före Polen.

– Vi gör inte bort oss på något sätt. Sedan är det klart att vi är besvikna att vi inte når topp tre, men vi var med och det var inga mil som skiljde till toppen. Man ska veta att det nästan är GP-final i varje heat. Jag tycker att vi var värda ett bättre slutresultat, säger den svenske förbundskaptenen Morgan Andersson om insatsen.
Två nollpoängare för Andreas Jonsson blev negativt avgörande för svensk del på Motoarena i Torun. Den svenske lagkaptenen blandade och gav, där han stundtals hade hög fart, men i andra heat inte kom iväg från start.
– Andreas gjorde inte bort sig på något sätt, man ska veta att han stod på några tuffa startbanor också. Tyvärr blir nollorna lite avgörande, säger Morgan Andersson.
Tomas H Jonasson agerade jämnare och visade att han kommer att röra om i världseliten under säsongen, med en totalt respektlös körning. I mötet med Danmark körde han tufft mot Nicki Pedersen i startsvängen och det höll så när på att ge Sverige ett poängövertag. Men mötet slutade 3-3, trots att svenskarna uppvaktande danske heatsegraren Niels-Kristian Iversen hårt i in på mållinjen.
– Tomas gjorde en kanontävling. Han var riktigt på, och hade bra fart hela tävlingen, säger Morgan Andersson.
Jonasson var även på vippen att fixa 3-3 mot Polen i sista heatet, men Andreas Jonsson hann inte ifatt Piotr Pawlicki och polackerna vann 4-2. De här två heaten blev, tillsammans med 2-4-förlusten mot Ryssland, avgörande för Sveriges del i jakten på topp tre som körde om slutsegern i tävlingen.
Därmed slutade Sverige femma, på samma poäng som fyran Ryssland som gick om tack vare inbördes möten.
Danmark gick direkt till final, medan Polen och Australien gjorde upp om den andra finalplatsen i en semifinal. Här var det polska paret Jaroslaw Hampel/Piotr Pawlicki klart snabbare än australiensarna Chris Holder/Jason Doyle.
Men i finalen blev polackerna snabbt avklädda av danska duon Nicki Pedersen/Niels-Kristian Iversen som vann med 5-1.
Morgan Andersson ser nu fram emot nästa omgång av Best Pairs som körs i tyska Güstrow den 11 april.
– Jag tycker att grabbarna körde riktigt bra ihop, och arbetet i gruppen fungerade kanonbra. Vi tar med oss mycket positivt till Güstrow, säger han.
Resultat Torun 28 mars. Speedway Best Pairs 1:3.
1. Danmark 22+5. 
Nicki Pedersen 12+3
Niels-Kristian Iversen
2. Polen 21+5+1
Jaroslaw Hampel 17+3.
Piotr Pawlicki 4+3.
3. Australien 21+1
Jason Doyle 12.
Chris Holder 9+1.
4. Ryssland 19. 
Grigory Laguta 8.
Artem Laguta 7.
Emil Sayfutdinov 4.
5. Sverige 19.
Tomas H Jonasson 12.
Andreas Jonsson 7.
6. USA 14. 
Greg Hancock 12.
Gino Manzares 2.
7. Lettland 10. 
Andzejs Lebedevs 8.
Maksim Bogdanovs 2.
Ställningen SBP 1:3.
1. Danmark 10, 2. Polen 8, 3. Australien 6, 4. Ryssland 4, 5. Sverige 3, 6. USA 2, 7. Lettland 1.