Antonio Lindbäck var trea över mållinjen i Kumas EM-race under lördagen. Men den polske domaren Wojciech Grodzki ansåg att han varit med båda hjulen innanför den vita linjen och uteslöt svensken – som därmed snöpligt blev fyra bakom segrande Emil Sayfutdinov, ryske tvåan Grigory Laguta och trean Nicki Pedersen.

Självklart var Lindbäck besviken efter uteslutningen och ville inte prata med media kort efter tävlingen. Han hade kört in tolv poäng i grundomgången och dominerade tävlingen ihop med Emil Sayfutdninov.
Dessa båda tog sig också direkt till final.
Bakom dessa hade Fredrik Lindgren chansen att köra hem en finalplats, men blev även han utesluten efter en incident med Grigory Laguta i utgången på andra varvet.
– Tråkigt förstås, han åker i ett konstigt spår och långsammare än vad jag gör. Jag kommer i mycket högre fart och touchar till honom när jag ska passera på insidan. Det var inte mycket att säga om tyvärr, sa Lindgren besviket.
Emil Sayfutdinov stormar nu mot ett nytt EM-guld, där han har nio poängs försprång till Nicki Pedersen inför avslutningen i polska Ostrow om en dryg månad.
– Det är fortfarande mycket att göra om, jag måste fortsätta att vara fokuserad och köra fort, sa Sayffutdinov, som på nytt bekräftade att han är en av världens snabbaste chaufförer för tillfället.
Det blev till slut fyra svenskar i tävlingen, då båda banreserverna Joel Andersson och Fredrik Engman fick hoppa in och köra som ordinarie. Joel ersatte Piotr Protasiewicz, som fick kasta in handduken på fredagskvällen när hans nyckelbensskada gick upp igen vid en krasch i Leszno.
Fredrik Engman fick ersätta Tomasz Gollob, som avbröt tävlingen på plats i Kumla, på grund av en långdragen ryggskada. Detta till stor besvikelse hos en större busslast fans från Västervik, som hade tagit tillfället i akt att åka till Kumla, för att hylla sin gamle hjälte för hans tio år i klubben. Västerviksfansen överräckte en gåva till Gollob före tävlingen – men blev minst sagt besvikna när de fick reda på att han inte skulle köra tävlingen.
De båda svenskarna ynglingarna gjorde riktigt bra ifrån sig. Joel vann ett av sina heat, när han bland annat besegrade lagkamraten Fredrik Lindgren.
– Om elitserien är svårt så är det här en nivå till. Men riktigt kul, sa Joel Andersson.
Indianhövdingen Dan-Åke Moberg var inte lika nöjd. Han befarade att publiksiffran inte var större än 2 700 runt Ica Maxi Arena.
– Jag är jättebesviken på publiksiffran, vi hade förväntat oss fler, sa han.