Samtliga trackracingklubbar i Sverige var inbjudna till onsdagens stormöte med Svemo i Norrköping. Men bara ett tio-tal fanns på plats för att lyssna till den information som gavs av främst styrelsemedlemmen Peter Svensson.
– Av elitklubbarna så var det endast Elit Vetlanda som fanns med. Det var lite tråkigt att fler inte var där, säger han.

Mötet var informativt. Svemo-representanterna Peter Svensson, fadder för trackracing, och generalsekreteraren Per Westling gav åhörarna en bakgrund om förhandlingarna gällande tv-avtalet och bland annat konsekvenser om vad som händer om trackracingklubbarna väljer att gå ur Svemo. Klubbar som fanns på plats var bland annat Masarna, SMK Gävle, ÖMK Rundbana Örnsköldsvik och Västra MK. Dessutom var Elit Vetlanda representerade per telefon. Enligt Peter Svensson hade det gått ut ett mejl till samtliga trackracingklubbar från Serieföreningen med en uppmaning att inte gå på mötet.
– Det handlade mycket om att räta ut frågetecken i vissa frågor. Det finns en viss begreppsförvirring i allt det här. Svemo kommer inte att kasta ut någon klubb, utan vi kommer bedriva trackracing som vanligt så länge det finns klubbar som vill hålla på att driva verksamhet under Svemos flagg. Men vi kommer inte att hindra någon som vill göra utträde. Däremot kan man inte stå med en fot i varje läger, om det blir ett nytt förbund, säger Peter Svensson.
– En annan viktig sak i det här, är också att det är klubbarna själva, som måste ta beslutet och steget om de vill ansöka utträde ur Svemo. Det kan ingen organisation göra åt dem. För det är klubbarna som är medlemmar i Svemo, fortsätter han.
Enligt Peter Svensson var huvuddelen av mötesdeltagarna i Norrköping positiva till att fortsätta bedriva verksamhet inom Svemo. Han hoppas också själv att det förblir så.
– Jag hoppas att vi kan hitta en lösning. Svemo vill inte att det ska bli så här, att trackracingklubbarna lämnar förbundet. Styrkan inom förbundet är mängden, att kunna driva det som det är tänkt i förbundets anda, säger han.
Vad som händer efter detta möte är oklart. Från Svemos sida kommer de att fortsätta sin dialog och information direkt med klubbarna. Uppgifter säger också att Serieföreningen kommer att kalla till ett möte inom kort.
Under tisdagen skickade även klubbarna ut ett pressmeddelande via elitklubbarnas organisation ESS, där de ansåg att Svemo brutit mot flera av dem överenskommelser som gjorts i samband med uppgörelsen kring tv-avtalet den 20 maj. Och nu höjer klubbarna återigen rösten om att stänga ute tv-kanalen C More från sina arenor framöver.
– Jag har inga direkta kommentarer till det. Det får stå för dem. Men jag tror också det handlar om missförstånd i definitionen av vissa frågor, säger Peter Svensson.