Australiske världsstjärnan Darcy Ward är mycket svårt skadad efter en krasch i den polska ligan under lördagskvällen. Ward har opererats under natten för skador på sjätte och sjunde halskotan och ryggmärgen. Enligt en nyligen avslutad presskonferens blir de kommande 48 timmarna avgörande för framtiden.

Det var i det sista heatet i ligamatchen för Zielona Gora, som Darcy Ward krokade ihop med Artem Laguta och föll handlöst av sin cykel, med hög fart in i sargen, på ett ställe där sargen inte omges av luftstaket.
Ingen var vållande till olyckan, utan allt får betraktas som en ren och skär olycka, där Ward var på fel plats vid fel tidpunkt.
– Man mår dåligt, och känner mycket grabben. Ironiskt nog kraschade han precis där luftstaketet tar slut, säger lagkamraten i svenska Piraterna och regerande världsmästaren Greg Hancock till Race.
Uppgifter i polsk press är dystra. Zielona Goras klubbläkare Robert Zapotoczny säger att ryggmärgen är av och att hans speedwaykarriär är över.
På den nyligen avslutade presskonferensen vid sjukhuset fanns samme läkare med, men bekräftade inte då samma uppgifter. Han sade bland annat att operationen pågått i två och en halv timma, att Darcy Ward kan andas för egen maskin, och är vid medvetande. Han sade också att de kommande 48 timmarna mer specifikt kommer att tala om omfattningen av skadan och hur framtiden för Ward kommer att se ut.
Speedwayvärlden, med fans, ledare och förare, ber och håller andan för att Ward ska repa sig och bli återställd.
Bland annat finns vännen och kollegan Chris Holder vid Wards sida. Holder har ställt in kvällens match i den engelska ligan för att stötta Ward.
Under tisdagen är det meningen att Wards svenska klubb Piraterna ska möta Ikaros Smederna i den sista omgången av elitserien.