Speedwayklubbarna fick inget gehör för sin motion om stadgeändring av marknadsrättigheterna vid Svemos förbundsmöte.
Men striden går vidare. Nästa drag kan bli att klubbarna stänger ute tv-kanalen C More från arenorna – men på längre sikt kan det bli så att speedwayklubbarna lämnar Svemo och bildar ett eget förbund.

Lördagens förbundsmöte, som ägde rum i Stockholm, röstade ned speedwayklubbarnas motion med kraftig marginal.
– Jag är stum. I den förhandsinformation vi fått så hade tre av distrikten bifallit motionen. Men när det gick till röstning så var det bara tre personer som var för. Det var en stor besvikelse, säger Lars Berlin, mötesdelegat för track racing (nya namnet för rundbana) och ordförande för elitklubbarnas organisation ESS.
Mötet gav ett kraftigt bifall till att följa styrelsens rekommendationen om avslag på motionen, men trackracingdelegaterna begärde votering och i den omröstningen var det endast tre delegater som röstade för motionen. De båda rundbanedelegaterna Lars Berlin och Lars S Björndahl och Mikael Wirebrand, delegat från det Södra Distriktet och till vardags engagerad i Elit Vetlanda Speedway.
– Jag har sagt internt hemma här i dag, att jag vid 68 års ålder trodde jag varit med om det mesta. Men det är väl så att man lär så länge man lever, konstaterar Berlin.
Lars S Björndahl framförde också ett misstroende från speedwayklubbarna mot förbundsordförande Håkan Leeman, men mötesordförande Gunnar Jonsson avvisade Björndahls begäran om att få det fört till protokollet.
Håkan Leeman blev också omvald på två år under mötet.
– Håkan Leeman har noll förtroendet hos track racing-klubbarna. Jag tror att även de andra disciplinerna hade haft en annan syn på honom, om de fått jobba med honom på det sätt som vi gjort när det gäller SSI-affären och tv-avtalet, säger Lars Berlin.
Trots motgångar på mötet har speedwayklubbarna inte lagt ned några vapen. Striden går vidare. På tisdag samlas medlemsklubbarna i ESS för att diskutera framtiden i samband med elitseriens pressträff inför säsongsstarten. På agendan finns då tv-avtalet. Det kommer att diskuteras om klubbarna kommer att sätta de planerade stridsåtgärderna i verket, som handlar om att de utestänger tv-kanalen C More vid kommande seriematcher.
Efter det ordinarie årsmötet i lördags hölls ett extra förbundsmöte som behandlade konsekvenserna av motionen om ändrade marknadsrättigheter. Enligt uppgift så fick styrelsen inget stöd för att kunna utesluta en klubb som inte släpper in tv. Den första klubben som kan hamna i hetluften är Dackarna, vars match mot Indianerna i elitseriepremiären den 6 maj är planerad att visas i C More.
– Den stora smällen får Svemo ta, men Dackarna kan få ett bötesbelopp på 500 000 kronor. Men vi i ESS har sagt att vi solidariskt kommer att gå in och dela på de böterna, säger Lars Berlin.
Lars Berlin tar också bladet från munnen när han avslöjar att speedway- och de andra track racingklubbarna på längre sikt kan komma att lämna Svemo och bilda ett eget förbund.
– Det är inte alls omöjligt. Jag ser det som en av två vägar att gå. Där en uppgörelse så vi slipper bråk med Svemo i framtiden är den andra. Det skulle krävas en hel del jobb, men speedwayen är en så otroligt kommersiell sport att vi måste få chans att behandla våra egna intressen. Men vi skulle göra det under demokratiska former och arbeta under RF:s paraply, säger Lars Berlin och medger att en modell av den engelska speedwayorganisationen BSPA kan vara aktuell om klubbarna väljer den vägen i framtiden.
Lars Berlin meddelar också att han väntar på ett svar från förbundet om det bud i tv-avtalet som klubbarna gav Svemo för tre månaders sedan. Enligt obekräftade uppgifter kan ett sådant svar vara på gång inom de närmaste dagarna.
* Mer om Svemos förbundsmöte går att läsa i kommande nummer av Race Magazine.