Planerna på att starta Champions League i speedway redan till den här säsongen var för optimistiska.
Mästarligan – med lag från England, Sverige, Danmark och Polen – måste skjutas upp. Det återstår fortfarande för mycket praktiska bitar att lösa. Största stötestenen är det svala intresset från tv. Det är inget bolag som hittills visat intresse att köpa tv-rättigheterna.

Piraterna_guld
Svenska mästarna Piraterna från Motala var påtänkta för Champions League i speedway, men ambitionerna att instifta en europacup redan till i år har stupat. Utan ett tv-kontrakt i botten går inte ligan att förverkliga. Nu väljer man att avvakta med planerna till 2013 istället. Foto: ANDERS HOLM

Nyheten att speedwaysportens aviserade Champions League inte blir verklighet i år dök upp i Danmark i veckan. Det negativa beskedet kommer knappast som en överraskning. Projektet har varit omringat av frågetecken. Inte minst angående förarnas klubbtillhörighet. I speedway kör som bekant huvuddelen av förarna i tre-fyra klubbar spridda på lika många olika ligor.
Pelle Westling, generalsekreterare i Svemo (Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet), varskodde redan i december om att den gränslösa ligan eventuellt skulle få senareläggas.
–  Som det ser ut nu är tiden knapp för att kunna dra igång redan 2012. Det är för mycket byråkrati som ännu inte är löst. Däremot så ska vi absolut vara igång till 2013 och då är förhoppningen att vi också ska kunna ha med polska lag, sa Westling till P4 Kalmar.
I det tänkta formatet för Champions League ingår åtta lag. Närmare bestämt de två främsta lagen från England, Polen, Sverige och Danmark. Om ligan hade blivit förverkligad till i år skulle det i klartext inneburit Poole, Eastbourne, Zielona Gora, Leszno, Piraterna, Indianerna, Slangerup och Holstebro. Men hakarna i nuläget är således för många. Det går inte att starta ligan redan den här säsongen.
Peter Selch, vice ordförande i danska Slangerup, tycker det är förnuftigt att man inte hastar iväg och startar projektet utan en stabil grund att stå på.
– Det måste få ta sin tid när man planlägger något sådant här. Vi har bland annat några buller- och miljötillstånd att ansöka om. Ligareglerna och kraven angående arenastandard är inte heller avklarade. Så det är nog bäst det som nu sker, säger Peter till TV2 sport Danmark.
Men arbetet med att introducera Champions League i speedway kommer att fortgå.
I Polen är man förvisso tämligen liktgiltiga till idén, men i Sverige och England har ambitionerna att skapa en europeisk mästarliga i speedway – motsvarande det som finns i fotboll och handboll – väckt positiva reaktioner.
– Jag kan väl ärligt säga att när jag första gången hörde om planerna var första tanken att det inte skulle fungera, men man får inte vara för trångsynt. Nu tycker jag det är värt att prova, menade Stefan Andersson, lagledare för regerande svenska mästarna Piraterna, när han vädrade sin åsikt om saken i slutet av förra året.
Matt Ford, promotor för engelska mästarna Poole, är ännu mer lockad av idén.
– Det kommer att kosta mer pengar, men klubben får i gengäld möjlighet att tjäna mer pengar, resonerar han och säger sig se spännande utsikter:
– Det blir ett dyrt företag eftersom vi kommer att köra ute i Europa, men många av förarna tävlar där redan och har utrustning utspridd runt om på kontinenten. Så det är inte så illa som folk kanske tror.
– Min åsikt är att Champions League kommer att passa in lika bra i vår nuvarande kalender som den gör i andra sporter. Jag kan tänka mig att man börjar antingen i april eller maj och att man nöjer sig med en match i veckan för att underlätta för en tv-bevakning och för övrig media.