Ikaros hoppar av som huvudsponsor för elitserieklubben Ikaros Smederna och i fortsättningen kommer representationslaget att heta Eskilstuna Smederna. En speedwayklubb som i är ekonomisk kris – och behöver ekonomiskt stöd omedelbart.

Eskilstunaklubben kallade till presskonferens tidigare idag med anledning av det hårt pressade ekonomiska läget.
Det är främst en kappsäck med skulder från de tidigare verksamhetsåren 2013, 2014 och 15 som belastar ekonomin negativt. Fjolårets säsong med inställda- och regnfyllda matcher satte svåra avtryck i ekonomin. När huvudsponsorn sedan flera år tillbaka, Ikaros AB, meddelade att de inte ville vara kvar som huvudsponsor tappade också klubben värdefullt kapital.
Även ett antal andra sponsorer har hoppat av som partners till Smederna under de senaste åren.
– Vi måste få hjälp. Ekonomisk hjälp. Vi jobbar med sponsorerna och försöker få dem att öka sina insatser och vi jagar också en ny huvudsponsor. Vi vädjar också till allmänheten om frivilliga medel, och vi kommer att upprätta ett swishkonto och bankgiro under eftermiddagen, så får man känna med hjärtat hur mycket man vill bidra med, säger Larry Höjer, ordförande i Eskilstuna Smederna.
– Men det allra viktigaste är att publiken kommer till våra matcher, fortsätter han.
En annan del i åtgärdspaketet är att höja entréavgiften från 170 kronor till 200 kronor, och samtidigt låta alla upp till 18 år gå in gratis.
Larry Höjer vill inte gå in på hur stort Smedernas skuldberg är. Några av fordringsägarna är flertalet förare. Bland annat smedkaptenen Magnus Zetterström och de båda tidigare smedförarna Peter Karlsson och Przemyslav Pawlicki. ”Zorro” har gått med på en ackordsuppgörelse, medan de andra funderar på hur de ska göra.
En viktig detalj att hålla isär i sammanhanget, är att det skulderna ligger i aktiebolaget Smederna Speedway AB som driver elitverksamheten, och inte i föreningen Smederna Speedway.
Om inte klubbens påbörjade räddningsaktion blir lyckad kan inte Larry Höjer garantera att Eskilstuna Smederna fullföljer säsongen i Elitserien. I dagsläget finns inte kapital för att finansiera en hel säsong.
– Jag utesluter ingenting. Vi klarar premiären. Men vi måste också se en indikation på att Eskilstuna är med oss. Vi behöver ha 3- 4000 åskådare här ute, säger han.
Premiären körs den 3 maj och då tar Smederna emot nykomlingslaget Masarna från Avesta. Då krävs en rejäl publiktillströmning för att Eskilstuna Smederna ska få det svar de vill ha i räddningen av klubbens elitserieexistens.
* 2009 tilldelades Smederna ingen elitlicens, och då begärde sig klubben själva i konkurs och klubben fick börja om i lägsta divisionen.