Tre dagar efter den avbrutna elitseriematchen i Norrköping fick Danmark sitt eget Kråkvilan.
Fredagens första final i de danska mästerskapen fullföljdes, men det rördes upp häftiga reaktioner över skicket på banan i Slangerup. Mest irriterad var titelförsvararen Kenneth Bjerre.
– Banan var livsfarlig och det är det fler än jag som tycker, klagade Kenneth i Ekstrabladet.

Lejonens årsfärska förstärkning brände genast sina möjligheter att försvara fjolårsguldet. Danskarnas individuella mästerskapsfinal avgörs över två tävlingar där poängen räknas samman. Fredagskvällens föreställning, inför 2 731 åskådare på Slangerup Speedway Center på Själland, var så att säga första halvlek. Andra halvan äger rum i Esbjerg den 5 augusti.
Med blott tre poäng i final nummer ett är regerande mästaren borta ur medaljdiskussionen.
Men Bjerre sörjde inte detta faktum särskilt mycket.
Han var enbart tacksam över att han kunde lämna Slangerup helskinnad. Den 27-årige jyllänningen ansåg att den gropiga banan var en skandal.
– Jag har haft för många allvarliga skador för att inte tänka på riskerna. Det gick ut över min insats. Jag började att tänka för mycket på nästa tävling och att hålla mig hel till Grand Prix:et i Parken om en vecka. Men självklart är jag besviken för egen del. Tre poäng är skit, medgav Kenneth för Ekstrabladet.
Tråkigt nog inträffade en skada i solskenet. Griparnas nyförvärv Mads Korneliusen, som debuterade för sörmlänningarna så sent som i torsdags, kolliderade med Peter Kildemand i det nionde heatet. Smällen blev våldsam. Mads fick plåstras om länge på banan och lämnade arenan i halskrage. När blessyrerna var fastställda stod det klart att han hade ådragit sig en revbensskada. Det här är hans andra skada på kort tid. Han missade inledningen på allsvenskan på grund av ett justerat knä.
Finalsegrare blev Bjarne Pedersen, Holstebro. Han vann den avslutande superfinalen före Jesper B Monberg, Slangerup, Nicki Pedersen, Holsted, och Peter Kildemand, Fjelsted. Men poängmässigt var Nicki aftonens vinnare. Med 14 av 15 möjliga poäng skaffade han sig ett bra läge inför den andra finalen i augusti.
Nicki instämde inte helt i kollegan Bjerres svidande betyg på banans standard. Den trefaldige världsmästaren kallade själv banan i Slangerup för ”livsfarlig” när han nyligen var där med Holsted i superligan, men denna kväll sparade han något på kritiken.
– Nu var det bättre än sist. Men det är hålor i banan, sådana är det bara här i Slangerup, konstaterade han Brudtärna Klänning 2016.
Första DM-finalen var även lika med danskt GP-kval. Danmark har åtta platser. Långtidsskadade Hans Andersen är direktseedad. Övriga sju platser fördelades i Slangerup. Eftersom Nicki Pedersen avstår från att kvala utgjorde finalens åttonde plats sjunde och sista kvalbiljett. Platsen hamnade i Niels-Kristian Iversens händer efter skiljeheat mot Ulrich Östergaard.
Efter fredagens finaluppgörelse är det klart att följande åtta danska förare GP-kvalar:
Bjarne Pedersen
Jesper B Monberg
Peter Kildemand
Kenneth Hansen
Leon Madsen
Nicolai Klindt
Niels-Kristian Iversen
Hans Andersen (direktnominerad)