Ikaros Smederna chocköppnade semifinalen mot Piraterna och gick till tidig ledning med tio poäng. Men östgötarna kom tillbaka och vände underläget till seger med 46 – 44 – och kan köra sig till final på hemmaplan under onsdagen. Detsamma kan Elit Vetlanda göra om de håller undan för Dackarna i Målilla. 

Piraterna gjorde tre x 5-1 på Smederna i de tre första heaten efter paus. Det förvandlade hemmaledningen på 34-26 till underläge med 37 – 41 inför de två sista heaten. Smederna kom tillbaka och kvitterade till 42 – 42 efter att Grigory Laguta pressat sig förbi Przemyslaw Pawlicki i heat 14. Enligt Pawlicki själv fick han en spark i sidan av cykeln när Laguta gick förbi.
I det sista heatet tog rutinerade Greg Hancock hand om showen när han körde sig till ledning i kamp med Laguta. Bakom dessa körde Matej Zagar in på tredjeplats – och nu leder Piraterna med 46-44 inför onsdagens retur i Motala.
– Jag hade varit supernöjd om vi exempelvis legat under med fyra poäng, men nu leder vi och det är bara att behålla fokus. Att säga att något nästan är klart är livsfarligt. Det är 15 heat kvar, säger Piraternas lagledare Stefan Andersson.
Smedernas Jimmy Jansson har dock inte gett slaget förlorat trots tappet på hemmaplan.
– Det är för dåligt att tappa en sådan stor ledning. Det ska vi inte göra på hemmaplan, säger han. Men kan Piraterna slå oss här så kan vi besegra dem i Motala. Vi ledde där senast, men strulade till det lite. Jag tycker det är öppet, säger Jimmy Jansson.
Jansson lät kroaten Jurica Pavlic debutera mot Piraterna, som ersättare för långtidsskadade Peter Karlsson, och han körde in godkända 4+2 poäng.
I Vetlanda ryckte hemmalaget åt sig en ledning med åtta poäng mot Dackarna efter seger med 49-41. Segern kunde blivit större om inte Janusz Kolodziej fått stopp i det sista heatet vid 3-3-läge. Det utnyttjade istället Darcy Ward och Patryk Dudek, som körde hem 4-2 i heatet. Returen i Målilla känns helt öppen, då Dackarna är erkänt hemmastarka, men Vetlandas förare har bättre form överlag. I Vetlanda debuterade också Magnus Karlsson, och han tog fina 9+1 på sina fem heat.
Håller Piraterna och Elit Vetlanda undan så blir det en repris på 2012 års finaler.