I somras kunde varken Sverige, Danmark eller Australien rubba Polen i lag-VM.
I dag utmanades den rödvita titelhållaren av hela världen. 1990 års världsmästare Per Jonsson hade samlat ett världslag som mötte Polen i Torun. Matchen blev jämn, men hemmanationen var starkast igen.
– Det var bara trevligt att de vann. Deras seger var rättvis, förklarade Per generöst efter 47–44 till polackerna.

Per Jonsson
Ex-världsmästaren Per Jonsson var lagledare för det världslag som tidigare ikväll föll med tre poäng i en utmanarmatch mot Polens landslag. Foto: PER GUSTAFSSON

Lagledare Jonsson är avgudad i polska Torun. Hans förarinsatser för klubben kommer att bli hågkomna för alltid. Svensken har till och med förärats en egen gata utanför Marian Rose Motoarena. När det är större tävlingar på gång i Torun blir han ofta bli inbjuden.
Som nu vill säga. Eller så särskilt stor kanske inte tävlingen var den här gången. Landskampen var främst av uppvisningskaraktär. Men det var verkligen två namnkunniga lag som möttes. Det polska landslaget ställdes mot Resten av världen. Hemmaklubbens blågule idol hade tagit ut ett lag bestående av Greg Hancock, Chris Holder, Andreas Jonsson, Darcy Ward, Martin Vaculik, Antonio Lindbäck och Nicki Pedersen.
Det blev polsk vinst med 47–44 inför riktigt välfyllda läktare.
Någon nerv var det naturligtvis inte att tala om, men bitvis var det storartad underhållning.
– Det var suverän speedway. Det är sånt här publiken älskar. Vi förlorade bara med tre poäng till slut. Det var lite som skiljde. Vår taktiska toppning gick inte riktigt som den skulle och Antonio Lindbäck lyckades inte så bra som jag hade hoppats. Jag trodde att han skulle ta mer poäng. Men totalt sett är jag nöjd med killarna, sammanfattade Per Jonsson.
Resten av världen hade sina främsta poängplockare i världsmästaren Greg Hancock och nyutnämnde GP-föraren Darcy Ward. Båda tog 13+1. Andreas Jonsson fick ihop fem poäng medan Antonio Lindbäck nollade i två raka heat och därefter inte körde något mer. Antonio fick ersätta Ryan Sullivan på kort varsel och var kanske inte förberedd på bästa sätt.
Men topparna i laget bjöd på flera glimrande insatser.
– Greg och Darcy är verkligen två suveräna förare. De utför otroliga saker på banan, berömde Per Jonsson.
I det polska laget var Tomasz Gollob poängbäst med 12+1.