Det står nu klart att Eskilstuna och Ikaros Smederna står som värd för finaltävlingen av Speedway Best Pairs 2014. Tävlingen körs fredagen den 23 maj och ett startfält i yppersta världsklass förväntas till Smedstadion.
– Sett till att tävlingen sänds på Eurosport är det största idrottsevenemang som någonsin har arrangerats i Eskilstuna, säger Jimmy Jansson, sportchef i Ikaros Smederna. 

De tre bästa förarna från Sverige, Polen, Danmark, Ryssland, Lettland, Tyskland och Australien lär komma till Eskilstuna den 23 maj för att göra upp om segern i Speedway Best Pairs, där en prissumma på cirka två miljoner svenska kronor finns i potten. En summa som enligt uppgift tillfaller förarna.
– Det är riktigt kul och mycket ärofyllt att One Sport valt oss som värd för en tävling av den här rangen. De har valt oss på grund av vår fina arena, tidigare fina arrangemang och att vi har mycket publik, nu är det upp till oss att klara av det, säger Jimmy Jansson, som också fått med Eskilstuna kommun i arrangemanget, ett besked som var av avgörande betydelse.
– Vi har kommunen med oss, i vilken utsträckning vet vi inte riktigt ännu, men vi har ett bra samarbete, fortsätter han.
Jansson ser arrangemanget som en början på Eskilstuna och Smedernas återinträde som arrangör av internationella tävlingar av dignitet. Smederna arrangerade tidigare GP-tävlingar mellan 2005-2007, samt ett kval till Lag-VM 2005.
– Det här känns som ett avstamp för hela föreningen till att arrangera en stortävling om året.  Det kommer att bli mycket jobb, men det tar jag gärna. Det här känns jättekul och väldigt spännande, säger Jimmy Jansson.
Speedway Best Pairs är ingen officiell internationell mästerskapstävling. Den arrangeras helt av polska One Sport, och går som en vanlig öppen tävling i Sverige, där förbundet Svemo inte kommer bli inblandat på samma sätt som om FIM/FIM Europahade  varit mästerskapsarrangör.
– One Sport sköter allt, de kommer att skicka hit ett eget team. Men jag har även varit i kontakt med Jon Lindberg på förbundet, och behöver vi stöttning därifrån så får vi det, vilket känns tryggt. Jag har även pratat med förbundskapten Anders Fröjd om hur vi ska göra allt på bästa sätt för det svenska teamet, säger Jimmy Jansson.
Jimmy Jansson är övertygad om att tävlingen blir en riktig höjdare.
– Att vi har fått finaltävlingen är fantastiskt. Snacka om att alla kommer vara riktigt taggade när det handlar om så mycket prispengar och de bästa förarna från varje land lär vara med, säger han.
Datumet, den 23 maj, har tidigare krockat med den planerade danska finalen. Men enligt uppgift kommer den tävlingen att flyttas. Det har även varit lite osäkert om Smedernas ryske stjärna Grigory Laguta skulle hinna i tid till tävlingen, då en rysk ligatävling i Vladivostock funnits i hans kalender dagen innan Best Pairs.
– Laguta kommer, det har vi fått garantier på, fastslår Jansson.
Vad kan Ikaros Smederna göra för vinst på tävlingen?
– Vi kommer att ha en viss procent på biljettintäkterna, men det är en väldigt låg procenthalt. Men vi kommer att få behålla alla intäkter som vår försäljning i kiosker och på VIP-avdelningen genererar. Vi räknar inte med några jättepengar på detta, vi har ingen utopi om att göra 200 000 kronor i vinst, utan får vi behålla 50 000 är vi nöjda. Det här är mer ett arrangemang för att stärka Smedernas internationella status, och göra One Sport och alla förare nöjda när de kommer hit, säger Jimmy Jansson.
Det är i dagsläget oklart när biljetterna till tävlingen kommer att släppas.
Övriga två deltävlingar i Speedway Best Pairs körs i polska Torun den 28 mars och i tyska Landshut den 10 maj. Tävlingsserien kommer att sändas på Eurosport som når 71 länder världen över. Många undrar säkert varför ett stort speedwayland som Storbritannien inte finns med. Svaret är att det brittiska förbundet, BSPA, valt att stå utanför tävlingar i Speedway Best Pairs.