Medan Andreas Jonssons och Jonas Davidssons Zielona Gora hade ledigt passde Torun på att leverera ett besked i Ekstraligan som hördes över hela Polen.
Torun visade i söndagens kvällsmatch att man definitivt är att räkna med.
Hemmalaget flög fram och besegrade toppkonkurrenten Gorzow med klara 50–40.

Torun
Tätt mellan Chris Holder och Nick Pedersen. Lika tätt är det mellan Torun och Gorzow i Ekstraligans tabell. Foto: Lukasz Trzeszczkowski

Tack vare kvällens urladdning är Unibax Torun ny serietvåa. Avståndet till Zielona Gora är tre poäng. Klättringen fixades tack vare en mycket imponerande hemmaseger mot Gorzow. Torun kunde visserligen inte vända bortaförlusten i förra veckan med 14 poäng (38–52) helt och hållet, men den missade bonuspoängen sörjdes inte överdrivet mycket.
– Vårt första mål var att vinna, klargjorde Rune Holta och lät förstå att smällen omgången innan på bortabana var en engångsföreteelse:
– Vi hade en dålig dag i Gorzow. Förhoppningsvis är vi betydligt bättre redo om vi kommer att få möta Gorzow i ett play off. Kliver vi upp ett steg blir vi riktigt bra.
Men även dagsformen lär räcka en bra bit. Toruns främste poängplockare i matchen, australiensaren Ryan Sullivan (13+1), kallas som bekant ”Flyin’ Ryan”, men han var sannerligen inte ensam om att flyga i det här toppmötet. Även Chris Holder, Rune Holta och Adrian Miedzinski svävade fram på den gnistrande GP-arenan. Ryan är som bekant en humörförare. Han inledde med en etta, men efter ett lyckosamt cykelbyte radade han upp fyra heatvinster. Ryan och hans lagkamrater gav verkligen hemmafansen på Motoarena Torun en toppkväll i junihettan.
Gästernas dansk Niels-Kristian Iversen yppade en frustration som han säkert inte var ensam om:
– Vi har svårt att hänga med. Vi blir omkörda även när vi tar starten.
I Gorzow var Tomasz Gollob poängbäst. Regerande världsmästaren tog 12+1 på sex heat. Glädjeämnet för Stal Gorzows del, förutom bonusen, var reserven Bartosz Zmarzliks respektlösa agerande. Zmarzlik (6+1) lyckades i matchens tolfte heat hemföra en femetta i par med Nicki Pedersen och lämna Holta och Kamil Pulczynski långt bakom sig. Blott 16-årige Zmarzlik var gladast av alla i bortalaget. Han kör som bekant för Gnistorna i Sverige. Håll utkik efter honom i allsvenskan. Det är ett jättelöfte.
* * *
Lyckan var säkert också stor hos Tarnow tidigare i eftermiddags. Äntligen kom trendbrottet som Fredrik Lindgren och hans lagkamrater så innerligt behövde. Efter sju raka förluster vann man med 49–41 hemma mot regerande mästarna Leszno. Jaroslaw Hampels enmansföreställning med 20 av 21 möjliga poäng hjälpte inte långt i ett läge där Janusz Kolodziej är ur slag och Damian Balinski är borta i sju-åtta veckor framåt på grund av armbrottet han drabbades av i Norrköping i tisdags. Fredrik Lindgren hade en bra eftermiddag och var med sina 11+2 främste poängplockaren i Tarnow.
– Det känns som en lättnad att vi äntligen tog våra första ligapoäng, menade Fredrik efteråt.