Dackarna förfogar över en av elitseriens mest rutinerade trupper. Ändå smyger laget lite i bakvattnet inför tisdagens elitseriepremiär, och tippas tillhöra bottenlagen. Men lagledaren Mikael Karlsson har en god känsla.

– Jag vill nog påstå att övriga klubbar ska räkna oss som en tuff konkurrens. Formmässigt just nu, så visar alla förare väldigt god form, säger Mikael Karlsson.
Mikael Karlsson refererar också till insatserna förarna gjorde under tisdagens Målilla Challenge. Han såg bland annat en Mikael Max, som verkar återfått gammal glans på karriärens höst.
– Han var väldigt snabb på banan. Det var lite av den gamla Mikael Max, när han åkte som bäst. Han var med i varje heat och körde om både Hans Andersen och Michael Jepsen Jensen. Kan han behålla den formen han haft nu sedan förra säsongen, så blir han en stor tillgång, säger Mikael Karlsson.
En annan ”räv” som visade upp snabb åkning under Målilla Challenge var Joonas Kylmäkorpi. Mikael Karlsson ser en förhoppning om att Max och Kylmäkorpi kan vara två förare som alternerar på ordinarie- och reservplats i årets startsjua, och ger laget dynamik.
– Jag ser att de åker lite jojo mellan topp fem och reservplats. Om de tar tre-fem poäng på topp fem och levererar tvåsiffrigt som reserver så kommer det gynna laget kraftigt, säger Mikael Karlsson.
En av Dackarnas styrkor är att de inte är snittkänsliga. Alla kategorier förare i truppen kan ersätta varandra rakt utan att spränga taksnittet.
– Jag ser det som en styrka. Det är bara att ringa in nästa gubbe på listan om vi får en skada, säger Mikael Karlsson.
Dackarna är laget som tillhörde dominanterna i svensk speedway under främst 2004 – 2010, med ett guld och sex bronsmedaljer.
Då var det svenska förare som utgjorde grundstommen. Nu är lagets spets dansk i form av Nicki Pedersen och Michael Jepsen Jensen, samt Hans Andersen som vill spränga sig in på topp fem och Rasmus Jensen som konkurrerar om en reservplats.
– Vi har ett lag som jobbar bra tillsammans. Jag har fått goda vibbar under de dagar vi har träffats nu, säger Mikael Karlsson.
Karlsson tror också mycket på sitt australiska nyförvärv Jason Doyle.
– En jäkligt bra kille. Jag har lärt känna honom lite under vår press and practise och det känns jättebra. Han är mycket seriös och jag tror att vi kommer få stor nytt av honom.
Trots förlusterna av den poängproducerande ”strulpellen” Aleksandr Loktaev och avstängde Patryk Dudek tycker Mikael Karlsson att hans lag har mer spets.
– Vi har byggt på bredden, men det känns ändå som att vi fått in fler toppar. Vi har fyra-fem förare som kan dela på poängproduktionen om någon faller igenom i en match.
Vad tror du om er premiär mot Indianerna?
– En jättetuff bortamatch. Men absolut ingen omöjlig uppgift. Det gäller att vi är med i matchen från början och hittar rätt inställningar. Men det har vi en plan för. Indianerna har också några förare som kan prestera ojämnt, det hoppas vi kunna utnyttja.

Dackarna 2015.
Nyförvärv: Jason Doyle Vargarna, Mikael Max Indianerna (gäst), Rasmus Jensen Hammarby, Hans Andersen Västervik, Joel Larsson Griparna (gäst).
Förluster: Aleksandr Loktaev (klubblös i Sverige), Mikkel Bech (klubblös i Sverige), Dennis Andersson (time-out), Joel Kling Västervik (utlånad) Patryk Dudek (avstängd).
Truppen (ink snitt): Nicki Pedersen (2,231), Jason Doyle (1,654), Krzysztof Buczkowski (1,537), Hans Andersen (1,431), Michael Jepsen Jensen (1,348), Joonas Kylmäkorpi (1,211), Rasmus Jensen (0,558), Jonas Engdahl (0,500), Freddie Broms (0,500), Joakim Christensen (0,500).
Gästförare: Mikael Max (1,196), Robin Aspegren (0,902), Joel Larsson (0,500).
Tänkbar startsjua:
1. Nicki Pedersen
2. Joonas Kylmäkorpi
3. Krzysztof Buczkowski
4. Michael Jepsen Jensen
5. Jason Doyle
6. Mikael Max
7. Robin Aspegren
Lagledare: Mikael Karlsson.

Race tippar elitserien:
1.
2.
3.
4.
———————-
5.
6. Dackarna
7.