Ishockeyn har fått pippi på att arrangera så kallade ”Winter Classics”.
Men det finns även en motsvarighet i speedway. Engelska Premier League-laget Newport arrangerar varje nyår ”New Year Classic”. Årets upplaga avgjordes under måndagseftermiddagen på Queensway Meadows. Två svenskar var med. Anders Mellgren blev utslagen i semifinal och André Hertzberg stupade i grundtävlingen.

Anders Mellgren
Speedway mitt i vintern? Absolut. Under måndagen kördes New Year Classic i Newport i Wales. Anders Mellgren blev utslagen i den ena semifinalen. Foto: MIKE MANNING

”New Year Classic”, eller ”Tim Stone Memorial” som tävlingen egentligen hette den här gången för att hedra klubbens avlidne promotorlegend, kunde genomföras tack vare ett idogt arbete av banpersonalen och en enorm tolerans hos förarna. Banan var tidigt under dagen ett träsk. Det regnade intensivt i Newport. Men till slut upphörde nederbörden. Därmed gick det att åstadkomma ett åkbart underlag. Det blöta materialet täcktes med flera skopor sågspån.
Fast villkoren var, som ni förstår, ändå väldigt besvärliga.
Något som Andé Hertzberg fick erfara. Han tappade kontrollen på det slippriga underlaget i sitt andra heat och råkade fälla Lee Smart med uteslutning som följd. Vargförarens fjärde framträdande gick också på tok. Han gjorde en piruett på det tredje varvet och föll omkull. Med två nollor i grundomgången var östgöten borta ur semifinaldiskussionen.
Till semifinal tog sig däremot Andrés nye vargkompis, värmlänningen Anders Mellgren. Men den forne valsprodukten hade det kämpigt även han. Till att börja med är det alltid svårt att åka på lånade grejer. Vargförvärvet hade i princip bara sadel och koppling med sig hemifrån. Efter två enpoängare i snabb följd gick 20-åringen rakt i tejpen i tredje omgången. Han tvingades därmed ställa upp 15 meter bakom konkurrenterna i omstarten. Sådana är reglerna i brittisk speedway. Trots det blev det ännu en etta eftersom Lee Smart drabbades av stopp.
När grundtävlingen var över ingick Anders bland de åtta förare som tog sig vidare till semifinal. Men roligare än så blev det inte för honom i nyårssmeten på Queensway Meadows. Svensken hamnade trea i sin semifinal – bakom Kevin Doolan och David Howe – och därmed var han utslagen.
Finalen kammades slutligen hem av David Howe. Tvåa blev Ricky Ashworth, trea Kevin Doolan och på fjärde plats hamnade en förmodligen väldigt besviken Mark Lemon. Den tidigare smedåkaren tog full pott i grundomgången (12 poäng) och var totalt sett dagens snabbaste förare. Men i finalen hade han ingen nytta av sina tidigare poäng. Då tog David Howe över huvudrollen.