Mikael Max har väntat i månadtal på sin förarlön från Lejonen i Gislaved.
När inget hände vände sig Mikael till kronofogden. I det läget hörde klubben av sig och bad om tålamod. Därefter har det varit knäpptyst. Och nu orkar inte 38-åringen vänta längre. Han har begärt Lejonen Speedway AB i konkurs.
– Lejonen vet hur mycket de är skyldiga mig. Det är bara att lösa problemet, menar Mikael irriterat.

 

Mikael Max
Lejonen släpar rejält med ersättningen till Mikael Max för fjolårets säsong. Mikael gick av den anledningen till kronofogden. Men utan resultat. Därför har den före detta GP-föraren gått ytterligare ett steg längre. Han har lämnat in en ansökan om att begära klubben i konkurs. Foto: PER GUSTAFSSON

Det tvåfaldiga mästarlaget har fortfarande tid på sig att betala skulderna till Mikael Max. Konkursansökan hamnar i papperskorgen om klubben från Gislaved ser till att uppfylla sina ekonomiska skyldigheter gentemot den fyrfaldige lagvärldsmästaren. Men kommer man inte överens väntar en juridisk match. Tingsförhandlingarna är utlysta till den 6 mars.
Ingen skulle bli gladare än Mikael om Lejonen går hans krav till mötes innan dess. Han undviker gärna ett utdraget tjafsande. Men en sak är klar: han tänker inte acceptera några halvdana kompromisser.
– Bakgrunden till alltsammans är att det inte funnits någon vilja från klubbens sida att ta tag i det här. Det är därför det gått den vägen det gjort nu. Det är ett helt koppel med fakturor, från augusti ifjol och framåt, som fortfarande är obetalda. Något som klubben är medveten om. Det är det inget snack om. Ändå har ingenting hänt, berättar Mikael.
Han fortsätter i nästa andetag:
– Jag är inte sådan till person att jag är en ”tjatgubbe” som ringer varenda dag. Jag förväntar mig att de som arbetsgivare betalar lönen vi kommit överens om. Men i det här fallet har klubben inte visat någon vilja alls. Enda gången man hört av sig var vid jul när jag hade gått vidare med skulderna till kronofogden. Då ringde Tom Honkala (Lejonens lagledare) till mig direkt och bad att jag skulle vänta tills man hade stökat över julen. Sedan har det inte hänt ett smack. Förrän idag. Och anledningen till att han ringde idag är ju för att de delgivits det här.
– Nu står vi vid vägens ände. Det är därför de hör av sig igen. Det är bara för att jag lämnat in konkursansökan och löpt linan ut.
Bristen på dialog spelar tveklöst in i det här läget. Mikael har helt enkelt ledsnat.
– Det som gäller nu är att man lagt sin framtid i mina händer. Vi får se vilket humör jag är på. Jag gick på en smäll när Smederna begärde sig själva i konkurs för tre år sedan. Det är inget som hjälper Gislaved nu precis.
Enligt Lejonen är skuldkravet på cirka 75 000 kronor. Fredrik Junkell, som är klubbens presstalesman, uppgav det beloppet i Radio Jönköping tidigare idag, men när Mikael hör den uppgiften reagerar han bums:
– Det stämmer inte. Jag vet inte varifrån man fått den siffran. Nu när det tillkommit ränta är vi uppe någonstans i 133 000 kronor.
Av tonläget att döma tänker inte den förre landslagsåkaren göra avkall på en enda krona. I takt med att fakturorna bokförts och rullat iväg har han i sin tur uppfyllt sina egna förpliktelser och betalat in moms och skatt för lön som han alltså ännu inte fått. I och med att Lejonen inte klarat av att pröjsa har han i praktiken fått betala för att åka speedway för den småländska klubben – och inte tvärtom.
Var och en begriper naturligtvis att det är uppåt väggarna.
Mikael är inne på att sätta hårt mot hårt.
– Jag tänker inte tacka ja om klubben exempelvis erbjuder att betala 25 procent av skulden. I så fall blir det en minusaffär för mig om jag låter bli att försätta dem i konkurs, misstänker han.