Fredrik Lindgren gjorde säsongens bästa GP-tävling när han nådde final i Cardiff på lördagskvällen. Finalen slutade i en fjärdeplats efter en vurpa på det mycket chansartade underlaget. Efter tävlingen var han också mycket kritisk till att han uteslöts ur sitt fjärde heat i tävlingen. Ett domslut som togs av svenske domaren Krister Gardell. 

Uteslutningen kom i tävlingens 14:e heat. Lindgren attackerade hårt på innerspåret. Framför honom bröt Tai Woffinden ut från sitt spår, och gick omkull. Kedjereaktionen blev att Tai även fick med sig heatledaren Nicki Pedersen i fallet, och bakom vurpade även slovaken Martin Vaculik.
Tai Woffinden bröt tävlingen efter kraschen, och fördes av banan i ambulans med ett misstänkt nyckelbensbrott. Svenske domaren Krister Gardell ansåg att landsmannen Fredrik Lindgren var vållande till kraschen och uteslöt honom ur omstarten.
– Jag höll mitt spår och var aldrig på Tai. Tai tappade kontrollen på cykeln i det tjocka materialet, det kan inte jag rå för. Men så här är det med Gardell. Han är en extra motståndare att ha emot sig som svensk. Det har varit så här hela min karriär. Jag är hundra procent säker på att han har något personligt emot mig, sa Fredrik Lindgren efter tävlingen.
Lindgren bet dock tillbaka snabbt efter uteslutningen och vann både sitt sista heat i grundtävlingen och semifinalen. I finalen kändes det som att segerchansen var god – men en vurpa i tredje kurvan på första varvet förstörde de tankarna. Lindgren körde i en grop och flög av cykeln – men klarade sig helt oskadd.
– Det var som att köra in i en trottoarkant. Totalt sett är jag jättenöjd med hela tävlingen och min körning, sa Fredrik Lindgren.
Lindgrens manager Morgan Andersson var starkt kritisk till att banan sladdades om innan finalheatet.
– Jag är jävligt besviken på arrangemanget. Det finns en överenskommelse om att inte sladda innan finalheatet, men likväl gjorde de det. Och det kom ingen information om att så skulle göras. Efter sladdning är det omöjligt att se sådana hål som Freddan körde på. Det här är VM vi kör, inte Jawa Cup. Det är för låg nivå, sa Morgan Andersson.
Tävlingen vanns istället av ryske GP-ledaren Emil Sayfutdinov. Tvåa blev till slut danske Niels-Kristian Iversen och trea polacken Krzysztof Kasprczak. De övriga två svenskarna, Andreas Jonsson och Antonio Lindbäck hade en tuff kväll, med tre respektive två inkörda poäng.
Jonsson stördes av en skada från en vurpa under fredagens träning och avstod sitt sista heat. En träning som för övrigt avbröts på grund av för dåligt banmaterial.