Antonio Lindbäck har nått en ny milstolpe i karriären. På lördagskvällen körde han hem sitt första individuella SM-guld i speedway på Parken i Hallstavik inför 4 348 åskådare.

– SM-guld är något som jag saknat, så det här är något som jag kommer att känna av länge, säger en mycket nöjd Antonio Lindbäck efter finalen.
Hemmasonen Andreas Jonsson var huvudfavorit i lördagens SM-final. Formtoppade Indianföraren Antonio Lindbäck var förste utmanare, och bekräftade ånyo att han är Sveriges bäste förare den här säsongen.
I finalen valde han, lite överraskande, den vita tredjebanan. Ett lyckodrag skulle det visa sig. Innanför sig hade han Dackarnas Joonas Kylmäkorpi på tvåan och Andreas Jonsson på den röda förstabanan. Utanför sig ställde sig Elit Vetlandas Peter Ljung.
– Jag ville stå så långt bort från Jonsson som möjligt, han är ruskigt snabb på den här banan, motiverade Lindbäck sitt banval.
Lindbäck var dock obeveklig i starten. ”Han fick på en jäkla karamell där”, som Peter Ljung sa.
Jonsson försökte komma ifatt, men var aldrig riktigt nära. Lindbäck drog ifrån och skar mållinjen som svensk mästare.
Andreas Jonsson hade naturligtvis velat vinna guld på hemmaplan inför Rospiggsfansen. Men fick nöja sig med silver.
– Jag gör en bra tävling, men fick inte till starterna. Min chans i finalen var att försöka flytta ut de övriga i startböjen, hade jag stått utanför dem, så hade de flyttat ut mig. Men det räckte tyvärr inte, säger Andreas Jonsson, som var imponerad av vinnaren.
– Han var grym. Det är otroligt att se vilket driv han har i grejerna. När man själv tappar så jobbar hans cyklar bara vidare. Det är en konst att få till det där, sa Jonsson.
Peter Ljung lyckades till slut få med sig en bronsmedalj, efter en lite strulig tävling. Han tog sig till final som siste man, efter att ha haft lite stolpe in när Fredrik Lindgren fick punka i ledning på det sista varvet.
– Jag fick jobba med cykeln hela tävlingen, och fick till det till slut. Hade vi hållit på tills imorgon bitti kanske det blivit ännu bättre, sa Ljung, som var nöjd med sitt andra SM-brons på tre säsonger.
För arrangerande Rospiggarna blev SM-helgen en succé. 4 348 åskådare såg finalen, och totalt har drygt 6 000 personer sett de tre finalerna.
– Det var bra arrangemang, och fint väder. Det har inte varit så uppmuntrande att åka SM-final de senaste åren, men det här var definitivt en vändning, berömde Andreas Jonsson.