Elitserien i Sverige och superligan i Danmark ligger miltals före i standard, men Finlands toppdivision (SM-ligan) ska definitivt inte ses över axeln. Under lördagen kördes den fjärde av säsongens åtta omgångar i Hyvinge. Det blev en fyrlagsmatch med mycket nerv. Hemmalaget Sand Blowers, med svensken Andreas Messing, vann mötet med en enda poängs marginal före Kotkat från Seinäjoki.

Finska ligan
Första heatet i Hyvinge. Teemu Lahti (Keittiöpiste) har tagit ledningen före Joni Keskinen (Paholaiset), lagkamraten David Hillborg och Marko Suojanen (Paholaiset). Foto: TOMI NEVANPERÄ

SM-ligan består av fyra lag. Sand Blowers och Keittiöpiste från Kouvola är nya för året och har ersatt Haukat (Lahti) och Jokerit (Kauhajoki). För Sand Blowers är det första säsongen på bortåt tio år. Klubbens supportrar hade alltså väldigt länge sett fram emot lördagens omgång hemma i Hyvinge (Hyvinkää). Deras tålmodighet blev glädjande nog belönad. Hemmafavoriterna lyckades vinna matchen om än knappt. Sand Blowers stannade på 37 poäng sedan Jari Mäkinen och Andreas Messing rundat av med en femetta mot serieledande Keittiöpistes duo David Hillborg och Marko Hyyryläinen. Tvåan Kotkat slutade på 36 poäng. Trots att Kotkat hade matchens gigant i 17-poängaren Juha Hautamäki – som verkligen hittat farten efter en trög start på säsongen – missade de förstaplatsen med en hårsmån. Trea kom Keittiöpiste på 22 poäng medan Björneborglaget Paholaiset fick finna sig i att bli sist på 13 poäng. Som serieledare var Keittiöpiste något av förhandsfavorit, men Kouvolaklubben var i princip förlorad redan före första heat. Anledningen var att lagets toppförare Tero Aarnio, som är proffs i Scunthorpe i brittiska Premier League, missade matchen på grund av att hans flyg var försenat fyra timmar. Tero kunde aldrig komma till Hyvinge. Keittiöpiste tvingades åka med decimerat manskap och fick ersätta Aarnio genom rider replacement-regeln.
Matchen blev desto roligare för Andreas Messing. Förutom förstaplatsen i lagsammandraget kunde upplänningen glädja sig över 12+1 på det egna poängkontot. Landsmannen David Hillborg fick nöja sig med tre poäng på sex heat. Hillborgs Keittiöpiste är dock kvar i serietopp. Så här ser SM-ligan ut för ögonblicket: 1) Keittiöpiste 17, 2) Sand Blowers 16, 3) Kotkat 15, 4) Paholaiset 8.
Fyra omgångar återstår. Nästa körs redan kommande helg i Seinäjoki (23 juli).

SM-ligan, 16/7, Hyvinge
1) Sand Blowers 37: Jari Mäkinen 8, Andreas Messing 12, Pasi Pulliainen 11, Aarni Heikkilä 6.
2) Kotkat 36: Juha Hautamäki 17, Markku Autio 7, Rene Lehtinen 7, Mika Loppi 5.
3) Keittiöpiste 22: Tero Aarnio R/R, Teemu Lahti 15, David Hillborg 3, Marko Hyyryläinen 4.
4) Paholaiset 13: Joni Keskinen 8, Marko Suojanen 1, Jiri Nieminen 4, Jere Lehtonen 0.
* * *
Race MC-sport har som bekant några veckors sommaruppehåll. Vi är tillbaka med nummer 11 den 10 augusti. I väntan på nästa späckade utgåva kan vi rekommendera nummer 10 (72 sidor!) som kom i förra veckan. Vi har i vanlig ordning en fyllig bevakning på speedway. Om ni, mot förmodan, inte prenumererar på Race MC-sport kan vi tala om att ni i så fall missat 82 sidor speedway – bara i år. Plus 30 sidor isracing. Ingen annanstans följer ni svensk rundbana lika utförligt som i vår tidning.
I senaste numret har vi speedwayintervjuer med…
…Bosse Wirebrand, Rune Holta, Fredrik Lindgren, Dalle Andersson, Joonas Kylmäkorpi, Kim Nilsson, Simon Gustafsson, Mathias Thörnblom, Daniel Davidsson, Jonas Davidsson och Peter Ljung.
Utöver det presenterar vi också nästa års utseende på den svenska elitserien. Förbundet har bestämt sig för att stöpa om elitserien till 2012 och har tagit hjälp av ett konsultföretag (Rio & Partners) för att lägga upp ramarna. Vi har granskat konsultföretagets förslag och redovisar det i detalj i tidningen.