En klassiker är tillbaka där de hör hemma. Masarna kör elitserien 2016. Det känns spontant som att inte bara dalaklubben själva är en vinnare – utan hela speedway-Sverige.

Klockan har passerat midnatt till fredagen den 25 september 2015. För några timmar sedan blev Masarna åter ett elitserielag i speedway. Det var sju år sedan sist.
När man ser hur mycket en sådan här framgång betyder för en klubb och fansen runtomkring, så är det inte utan att man blir känslosam. Det är vackra bilder. För hela Avesta och en stor del av Dalarna slöt upp bakom masrikets speedwayklubb den här torsdagen. 4024 åskådare, bättre publiksiffra än förra veckans SM-final, tog sig till Arena Avesta tidigare i kväll. En fantastisk siffra, som förmodligen varit ännu bättre om det inte regnat hela dagen.
Någon spänning fick de dock inte se. Vargarna var inte i närheten av att kunna matcha Masarna.  Men för publiken på plats tror jag inte att den uteblivna spänningen gjorde så mycket. De var där för att se Masarna vinna, och de ville hylla sitt lag.
Jag kom att tänka på en person, som har varit väldigt betydelsefull för Masarna och som hade njutit i fulla drag om han hade fått uppleva detta på plats.
Den tidigare lagledaren Hans-Erik ”Pruppen” Andersson. En legend inom Masarna speedway och hela Dalarna. Tyvärr gick ”Pruppen” bort för ett antal år sedan, och efterlämnade sig ett stort tomrum.
Han var en av de absolut roligaste människor jag någonsin träffat, och rakt upp och ned en mycket stor profil.
Det var ”Pruppen” som ledde styrkorna hösten 1998, när Masarna senast klev upp i elitserien och påbörjade sin framgångssaga i svensk speedway. Ett större varumärke än Masarna är svårt att hitta.
Med sin starka historia har Masarna redan där byggt en riktigt bra grund att påbörja sin återetablering som elitserieklubb.
De har precis som under ”Pruppens” ledarskap en stark och omtyckt lagledare i Stefan Bäckström, som vet vad det handlar om att kliva upp ett snäpp på seriestegen och som på ett enkelt och rakt vis får gruppen att dra åt samma håll.
Det finns ingen Tony Rickardsson, men det finns en ansvarsfull lagkapten, som redan efter finalen visade att han vill vara med och bygga ny historia med moderklubben. Linus Sundström återlämnade ett påskrivet kontrakt för 2016, och sände en passning till övriga speedway-Sverige att Masarna inte vill bli en strykpojke under sin elitseriecomeback.
Jag blir inte förvånad om Antonio Lindbäck, Pontus Aspgren och Anton Rosén snart gör detsamma. För det är såhär Masarnas sportchef Roger Uppgård vill etablera sitt Masarna i elitserien. Med en tydlig lokal prägel kryddat med två stjärnförare.
Och vad de två stjärnnamnen kan tänkas vara för några är oklart. Men jag tror att vi hittar dem i GP- eller EM-serien.
Var förberedda på en höst där temperaturen kring silly season och elitserien stiger. Masarna är tillbaka!