Svensk GP-speedway har levt i dunkel i två år. Men på lördagskvällen klev Andreas Jonsson fram och levererade Sveriges första GP-triumf sedan oktober 2012.
– En stor lättnad. Jag har haft ett par tunga år och många sömnlösa nätter. Nu hoppas jag att håller i sig såhär, säger Andreas Jonsson till Race dryga två timmar efter sin nionde GP-seger.

Svensk speedway kan. Igen. Andreas Jonssons seger i Vojens var efterlängtad. Inte bara av honom själv, utan även av en hel speedwaynation.
När sporten nått något av taket för negativa rubriker under året var Jonssons triumf på andra sidan Öresund ett skönt trendbrott.
Efter att ha kört ihop nio poäng i grundomgången gick Jonsson mot strömmen av sina tidigare insatser i årets GP-serie och visade en sida av sig själv som vi inte sett på länge. Han var bäst när det gällde som allra mest.
I en strulig semifinal var det till slut han som gasade hem heatsegern före Troy Batchelor. Att både Nicki Pedersen och Kenneth Bjerre försvann efter uteslutningar och krascher förringar inte Jonssons insats. Han var på väg mot heatkommandot i de tre första startförsöken.
Alla som vet Andras Jonssons kapacitet började nog vädra att något ännu större var på gång i finalen.
Och så blev det. Från bana två svepte Jonsson till ledning, och när Andreas Jonsson kommer till ledning är han en av de mest svårslagna och kanske den allra snabbaste föraren i världen över fyra varv.
Han gav aldrig Peter Kildemand, Krzysztof Kasprzak och Troy Batchelor en chans att komma i fatt.
– Riktigt kul. En konstig känsla också. Det har gått så jäkla tungt, och när det släpper så släpper det rejält. Jag kollade bakåt i finalen och såg de andra, och när jag kollade framåt så kom målflaggan. En otroligt skön känsla, säger Andreas Jonsson, som tog sin första GP-seger sedan silversäsongen 2011.
Vojens är klassisk svensk speedwaymark. Här vann Andreas Jonsson 2009 och längre tillbaka vann Tony Rickardsson sitt första VM-guld runt den danska ovalen 1994.
2014 var det dags igen.
Jonsson har nu också blandat sig i leken om en topp-åtta-placering igen. Med två tävlingar kvar så ligger Jonsson på elfte plats. Han har fem poäng upp till åttondeplatsen som innehas av Troy Batchelor. Däremellan, på nionde plats, ligger landsmannen Fredrik Lindgren. Indiankaptenen tog även han sig vidare till semifinal, på samma poäng som Jonsson. Men där tog tävlingen slut för Lindgren, som dock vann den svenska heatfajten för tionde gången i rad under årets serie, när han var före Jonsson i heat 14. Lindgren har en poäng upp till den totala åttondeplatsen.
* I totalsammandraget leder fortfarande amerikanen Greg Hancock, som dessvärre tvingades lämna återbud till Vojens på grund av sin fingerskada. Därmed bröts också Hancocks fantastiska svit på 177 raka GP-heat.
Främste utmanaren om guldet, Tai Woffinden, körde dock och tog in sju poäng på Hancock som har ledningen med 112 poäng före brittens 105. Där bakom har Krzysztof Kasprzak och Nicki Pedersen också blandat sig i guldstriden med 104 respektive 101 poäng.