Andreas Jonsson bröt en två-årig svensk GP-barriär när han vann i Vojens. När GP-serien intar Friends Arena för andra gången kommer han med nyvunnet självförtroende och framförallt tillit till maskinmaterialet.
– Har man en motor som man känner sig bekväm med, så tar det bort mycket osäkerhet, säger Andreas Jonsson.

Andreas Jonsson är, efter Nicki Pedersen och Greg Hancock, den förare i GP-serien som har flest delsegrar under sina 13 säsonger på VM-nivå.
Men bara för en vecka sedan hade inte vunnit en GP-tävling på snart tre år – och tvivlet fanns hos både fans och honom själv om det skulle ske igen. Men då kom den förlösande segern i Vojens. En seger som sände en tydlig signal om att Andreas Jonsson fortfarande kan. Att svensk speedway fortfarande kan prestera på internationell toppnivå.
– Det var jätteviktigt, och nu känns allting väldigt bra. Trenden är uppåtgående, och jag hoppas kunna hålla kvar vid den. Efter att ha haft det jäkligt tungt en längre tid, så känns det plötsligt roligt igen. Nu känns det som att säsongen skulle få hålla på några månader till, säger Andreas Jonsson.
Han lovordar den motor, som togs fram av engelske trimmaren Ashley Holloway inför GP-tävlingen i Vojens.
– Jag kände direkt på träningen i Vojens att ”oj, den här motorn passar mig perfekt”. Den är varken den snabbaste motorn eller den med mest hästkrafter, men karaktären passade mig perfekt. Jag var väldigt glad efter träningen, och bara att känna den positiva känslan gör att självförtroendet höjs direkt, säger Andreas Jonsson.
Men har ännu inte beställt nya motorer med samma karaktär.
– Det var det första min trimmare frågade, om jag inte skulle beställa fler. Men jag avvaktar. Det är kort tid kvar på säsongen, och vi vet inte hur den nya typen av ljuddämpare ser ut inför nästa år, säger Andreas Jonsson.
Jonsson tar dock inga risker, och servar sin nya guldklimp med så korta intervaller som tio-tolv heat. Till Friends är Holloway-motorn nyservad.
– Jag vill minimera risken att det ska hända något. Jag är verkligen rädd om den, säger Andreas Jonsson.
GP-tävlingen på Friends Arena klär i svenska färger. Förutom GP-svensk nummer två, Fredrik Lindgren, kör även nykorade svenske mästaren Thomas H Jonasson som wild card och SM-tvåan Kim Nilsson ersätter avstängde Darcy Ward.
– Jag hoppas kunna visa något som jag inte visade förra helgen. Min dröm är att nå GP-serien, och det känns som ett misslyckande att jag inte kvalade in i Lonigo förra helgen, säger Thomas H Jonasson.
Noterbart är också att ettan och tvåan i Grand Prix-serien, Tai Woffinden och Greg Hancock lämnat klartecken för deltagande på Friends Arena.
Startordningen på Friends Arena:
55 Matej Zagar
19 Michael Jepsen Jensen
75 Troy Batchelor
507 Krzysztof Kasprzak
91 Kenneth Bjerre
84 Martin Smolinski
16 Thomas H Jonasson
37 Chris Harris
45 Greg Hancock
100 Andreas Jonsson
33 Jaroslaw Hampel
23 Chris Holder
66 Fredrik Lindgren
5 Nicki Pedersen
1 Tai Woffinden
20 Kim Nilsson
Banreserver:
17 Oliver Berntzon
18 Jacob Thorssell