Talangen Oliver Berntzon var en av totalt fem svenskar som gick vidare i helgens kval till VM- och EM-serien. Men kvalet i tyska Abensberg blev en mardröm med ett lyckligt slut.
– Jag säger som alla andra som var där. Jag är glad att jag kom därifrån levande, säger Oliver Berntzon.

Sverige hade ett gyllene dygn som speedwaynation i måndags. Först vann Thomas H Jonasson kvartsfinalen i GP-kvalet i tyska Abensberg. Och han tog också med sig unge sensationen Oliver Berntzon, som hoppade in istället för skadade Antonio Lindbäck, till semifinal efter dennes sjätteplats.
En timma senare stod det klart att Jonas Davidsson blivit klar för sommarens EM-serie, efter att ha slutat femma vid SEC Challenge i ungerska Debrecen.
Därefter knöts den blå-gula framgångssäcken ihop av dalmasen Linus Sundström, som inte ville vara sämre än Jonasson, när han vann GP-kvartsfinalen i brittiska Berwick. Det krävdes skiljeheat mot australiensaren Jason Doyle, där Sundström var starkast.
Två dagar tidigare hade även Peter Ljung tagit sig vidare i GP-kvalet från slovenska Ljubljana. Tyvärr blev Kim Nilsson snöpligt utslagen, när han blev elva och missade de tio direktplatserna till semifinalen.
– Det var tråkigt, men jag är förste reserv för de som gick vidare från Ljubljana, så kanske chansen finns att få köra ändå, säger Kim Nilsson, som även han var upprörd över banan i Slovenien.
– Den var katastrofalt dålig. Det var spårigt och gropigt över hela banan. Det var ett under att ingen kraschade, säger Kim Nilsson.
I Abensberg bröt flera förare tävlingen, på grund av den dåliga bankonditionen. Bland annat polske VM-föraren Krzysztof Kasprzak.
– Det var håligt överallt. Ren katastrof. Det gick inte att köra egentligen. Efter att jag kraschat i ledning i mitt fjärde heat så var jag väldigt nöjd över att säkra avancemanget i mitt sista, säger Oliver Berntzon.
Totalt gick 30 förare vidare till GP-semifinalerna i polska Czestochowa och kroatiska Donji Kraljevec i Gorican den 21 juni. Lottningen till dessa tävlingar beräknas bli presenterad under veckoslutet.