Banskandalerna duggar tätt i svensk speedway.
I kväll var det Örnarnas hemmabana, Canvac Arena i Mariestad, som inte höll måttet. Knappt två timmar innan matchstart fick mötet mellan Örnarna och Griparna ställas in. Banan var gropig som en potatisåker i kurvorna.
– Det var det värsta jag sett. Det fanns inget val, konstaterar domaren Krister Gardell.

Skicket på landets speedwaybanor börjar bli ett allvarligt problem. Tidigare den här säsongen har man varit tvungna att bryta matcher i Eskilstuna, Norrköping och Avesta. Nu inträffade samma sak i Mariestad. Med en skillnad. I det här fallet kom inte mötet ens i gång. Redan vid 17-tiden insåg alla berörda parter att insatserna att försöka få rätsida på underlaget var fruktlösa.
Hålen blev enbart större och större ju mer man försökte reparera underlaget.
Domaren Krister Gardell gjorde en inspektion och konstaterade att det omöjligen gick att köra.
– Banan hade separerat in i andrasväng. Man försökte rätta till det med traktor, men materialet lossnade bara mer och mer. När vi ställde in hade hålet växt så mycket att det hade blivit tre meter brett och fem meter långt. Man provade att hyvla ner kanterna, men det sprack hela tiden, berättar Krister och tillägger:
– Materialet ville inte binda ihop överhuvudtaget. Det var fruktansvärt poröst. Men det var inte som en sandlåda. Snarare såg det ut som blomjord.
Vad som hänt får arrangörsklubben Örnarna naturligtvis undersöka så snart som möjligt. Skaraborgarna hade stora problem redan i samband med premiären mot Rospiggarna för drygt en månad sedan. Då gick det att köra med nöd och näppe, men det skedde med hjärtat i halsgropen. Nu var skicket ännu sämre. Förutsättningarna att genomföra matchen mot Griparna som planerat var utsiktslösa.
Krister igen:
– Det var faktiskt det värsta jag sett. Samtidigt tycker jag synd om Mariestad. Man försökte verkligen få ordning på det hela, men förgäves. Som domare har jag dock inget val i det här läget. Jag måste se till förarnas säkerhet.
Griparnas lagledare Mats Boström var mer upprörd.
– Jag anser att det är en stor skandal. Så här får det inte vara. Jag hoppas det kommer att svida för Örnarna. De lär få böta för detta.
Precis som i fallet med Kråkvilan i Norrköping, där elitseriemötet mellan Vargarna och Elit Vetlanda fick brytas med två heat kvar att åka, är nu Canvac Arena belagd med startförbud. Banan måste genomgå en ny besiktning och godkännas innan den åter kan tas i bruk. Örnarnas nästa hemmamatch är den 30 juni mot FNC Gnistorna. Sedan ska aftonens inställda möte mot Griparna klämmas in framöver. Reglerna säger att en uppskjuten drabbning måste köras inom tre veckor.