En ljus start för Dennis Andersson, men en mörk för Simon Gustafsson.
Olika föll ödets lott för svenskarna när säsongens första final i junior-VM – av sammanlagt fyra – avgjordes på Wimborne Road i engelska Poole. Dennis hamnade trea sedan han drabbats av motorstopp i särkörningen om förstaplatsen. För Simons del tog finalen slut i hans andra heat. Simon blev påkörd och ådrog sig två misstänkta revbensfrakturer som betydde att han tvingades utgå ur tävlingen.

Dennis Andersson
Dennis Andersson fick köra isär om segern när den första av årets fyra JVM-finaler avgjordes i Poole i England. Foto: ANDERS HOLM

JVM-finalen körs precis som Grand Prix-mästerskapet som en serie. I år har kampen om JVM-medaljerna utökats från tre till fyra tävlingar. Dagens premiär i Poole på den engelska sydkusten följs av en fortsättning i Holsted, Danmark (28 augusti), Pardubice, Tjeckien (1 oktober) och Gniezno, Polen (9 oktober).
Mycket kommer att hända under vägen.
Ändå törs vi fastslå redan här och nu vem som är den allra starkaste guldaspiranten. De två senaste årens juniorvärldsmästare, australiensaren Darcy Ward, bevisade i Poole att han har starka förutsättningar att fullborda en unik trippel. Darcy vann finalpremiären på sin brittiska hemmabana efter skiljeheat mot polacken Przemyslaw Pawlicki och vår egen Dennis Andersson. Den här trion landade alla på 14 poäng i grundomgången. Dennis var ensam om att klå titelhållaren. Trots intensiv uppvaktning höll dalmasen undan. Själv fick 20-åringen i sin tur stryk av polacken Maciej Janowski i sitt tredje heat.
Den avgörande särkörningen fick verkställas två gånger.
Dennis, som stod på innern, gick omkull i startkurvan i det första försöket. Samtliga tre förare återkallades till tejpen. När killarna släpptes igen var Darcy Ward omutlig. Australiensaren vann utan diskussion. För Dennis tog heatet slut på det andra varvet när han råkade ut för ett stopp.
Men en tredjeplats i den inledande finalen är givetvis en god början. Ex-masen var sjua i fjolårets JVM. Nu besitter han bronset efter den första fjärdedelen av mästerskapet.
Tyvärr var det motigare för Simon Gustafsson. Hans eftermiddag på Wimborne Road fick ett abrupt slut i finalens sjätte heat. Indianernas sistaårsjunior hade med sig två poäng när han i sitt andra heat stod på yttern med Pawlicki, Aleksandr Loktajev och Dennis innanför sig. Ryssen Loktajev, som representerar Ukraina, gick ut onödigt långt och stal allt utrymme för närkingen vid staketet. Det blev en otäck smäll som resulterade i skador på båda förarna. När Simon, efter väldig möda, var uppe på benen igen haltade han rejält och höll sig för överkroppen. Aleksandr reste sig fortare och kunde efter den självskrivna uteslutningen fullfölja finalen trots en skadad handled. Simons smärtor var däremot så kraftiga att han tvingades kasta in handduken och skjutsas till sjukhus. Där konstaterades två förmodade revbensbrott plus en smäll på mjälten. Det senare är alltid allvarligt. 21-åringen kommer för säkerhets skull att hålla under uppsikt. Hur illa det är med de befarade frakturerna väntas det närmare besked om på tisdag. Då ska han genomgå en ny läkarundersökning hemma i Sverige. Den brittiska bedömningen ikväll var att det blågula JVM-hoppet måste vila sex till åtta veckor, men själv hoppas han vara tillbaka betydligt snabbare.
Fast någon medverkan i tisdagens elitseriematch mot Piraterna blir det givetvis inte. Indianernas lagledare Daniel ”Dalle” Andersson väljer att ersätta Simon med det oskrivna kortet Niklas Eriksson.