Mitt emellan säsongens två första GP-deltävlingar såg Andreas Jonsson till att ge sig själv en knuff i rätt riktning genom att få beträda en prispall. Andreas blev i kväll trea i minnestävlingen Lukasz Romanek Memorial i polska Rybnik.
– Jag är nöjd. Det började dåligt, men jag jobbade mig in i tävlingen. Det gick bättre och bättre, summerade han.

Andreas Jonsson
Det blev en tredje plats för Andreas Jonsson i kvällens öppna tävling i polska Rybnik. Foto: PER GUSTAFSSON

Rybniks största öppna tävling för året körs till minne av Lukasz Romanek som avled under mycket tragiska omständigheter i juni 2006 blott 23 år gammal. Varje år samlar tävlingen stora delar av världseliten. Den här gången var startfältet kryddat med fyra Grand Prix-förare. En av dessa var Andreas Jonsson som ensam försvarade Sveriges färger. Något som upplänningen gjorde med den äran. 30-åringen slutade på tredje plats. Han blev slagen i finalen av Jason Crump och Krzysztof Kasprzak, men var i gengäld före Tomasz Gollob i mål.
Svensken hade anledning att vara nöjd med aftonen. Det startade nämligen inget vidare.
– Jag hade ju strul inledningsvis och fick inte ens tillfälle att köra mitt första heat. Så naturligtvis var jag inte belåten i början, men jag jobbade mig in i tävlingen. Det gick bättre och bättre, tyckte han efteråt.
Trots den tidiga uteslutningen fick dackeföraren ihop 11 poäng i grundtävlingen och tog sig till final tillsammans med Crump, Kasprzak och Gollob. Finalen blev rafflande. Främst tack vare Andreas och Krzysztof Kasprzak som hade en stenhård duell som pågick i flera varv.
– Jag hade inte tillräckligt med poäng att få välja startspår i finalen, men jag fick andrabanan och den var egentligen inte så illa. Fast jag fick ingen bra start ändå och försökte därför smita om på insidan i förstakurvan. Crump var dock för snabb och det var även Kasprzak, konstaterade Jonsson och höll med om att tvekampen med den sistnämnde var något extra:
– Jag tog mig förbi Kasprzak i början, men han åkte genast om mig och när jag svarade och körde om honom igen kom han tillbaka en andra gång. Totalt sett tycker jag ändå att det var en suverän final och en bra tävling för alla.
Efter prisutdelningen – då Andreas fick kämpa med en champagnekork som inte ville lossna – och fyrverkerier intervjuades topptrion på innerplan. Segraren Jason Cump delade GP-kollegan Jonssons positiva intryck.
– Det var verkligen bra. Och det var kul att så mycket fans dök upp för ett så gott syfte. Liksom att så många toppförare ställde upp av samma anledning. Jag tycker att vi bjöd på en bra show för publiken och förhoppningsvis kommer de tillbaka nästa år, sammanfattade Elit Vetlandas trefaldige världsmästare.
* * *
Slutligen två andra speedwaynyheter denna lördag:
* Simon Gustafsson och David Ruud är klara för Race off i Grand Prix-kvalet genom att placera sig bland de nio bästa i kvällens kval i Krsko i Slovenien. Simon och David slutade sexa respektive sjua, båda på 9 poäng. Däremot blev Daniel Nermark utslagen. Värmlänningen hamnade inte bättre än på en 12:e plats. Valsförarens 7 poäng i grundomgången räckte enbart till att köra skiljeheat om två reservplatser till nästa kvalsteg. I den särkörningen fick han dessvärre ett stopp. Adrian Miedzinski, Matej Zagar och Lukas Dryml slutade topp tre i tävlingen.
* Finlands förhoppningar om att kvala in till lag-VM i sommar stannade vid en dröm. Tyskland infriade favoritskapet på hemmabana i Landshut och gick vidare med bred marginal. Tyskarna, anförda av Martin Smolinski som Hammarby spolade i transferfönstret för några veckor sedan, tog 47 poäng. USA blev tvåa på 39, Finland trea med 38 och på fjärde och sista plats kom Ukraina med 26.