Poäng i kvalheaten, fler än 40 förare i varje tävling med billigare anmälningsavgift för wildcard-förare och en ny tv-show. Det var några av nyheterna som Infront Moto Racing och FIM kunde presentera för VM–serien i motocross under fredagen. 

Under fredagen kom ett pressmeddelande från Infront Moto Racing som förkunnade en rad nyheter till 2023 års säsong i MXGP. 

Nyheterna är en följd av ett möte mellan representanter från FIM, däribland dess president Jorge Viegas, och Infront, med David och Giuseppe Luongo, och är godkända också av fabrikerna som tävlar i VM–serien.

Första nyheten gäller lördagens kvalheat, som varit endel av VM–helgerna sedan 2010 och som nu kommer belöna förarna med poäng – 10 för vinnaren, 9 för tvåan, och så vidare ner till tiondeplats som får med sig en mästerskapspoäng.

Poängen räknas dock inte för den enskilda GP–tävlingen utan bara för mästerskapet, den som tar flest poäng på söndagen oavsett resultat från lördagen vinner tävlingen.

Vidare öppnar Infront Moto Racing för fler än 40 startande förare i varje tävling, ”wildcard-förarna” kommer att köra ett särskilt tidskval från vilket de har möjligheten att ta en plats i kvalheatet – detta gäller dock bara för 450–klassen.

MXGP–TV kommer också att producera ett helt nytt program under lördagen, en ”Paddock Show”, innehållandes bland annat längre intervjuer med förare, kvalvinnare och mästerskapsledare kommer också att finnas med.

Avslutningsvis har man också reducerat kostnaderna kraftigt för wildcard-förare i båda klasserna, samt ökat fraktbidragen för icke-fabriksteam som kör de utomeuropeiska rundorna.