Det samlade paraply som är KTM, GasGas och Husqvarna strukturerar om sin satsning till 2023. Bland annat har man presenterat en ny team manager för Red Bull KTM Factory Racing – ingen mindre än den niofaldige världsmästaren Tony Cairoli. 

KTM Factory Racing kunde under oktober presentera Tony Cairoli som ny Team Manager för sitt VM–team. Cairoli vann sex VM–titlar under sina år på den orangea hojen, tillsammans med en titel för Italien på Motocross of Nations. Sedan tidigare hade italienaren också ytterligare tre VM–titlar på Yamaha.

– 2022 innebar en förändring för mig och nu är det dags för ett annat kapitel. Det var fantastiskt att tävla i år igen, men det var också positivt att ta ett litet steg tillbaka från tävlingarna och se saker på ett annat sätt, sa Cairoli i ett pressmeddelande och fortsatte:
– Jag hoppas verkligen att jag kan ta med mig så mycket kunskap och passion som möjligt till denna nya roll. Jag kommer att behöva lära mig endel men jag har också arbetat med några fantastiska människor under min karriär, så jag förväntar mig att kunna använda den erfarenheten. Vi är redan på väg att sätta målen för 2023.

Joël Smets, som haft rollen som Team Manager, kommer nu istället lägga koncentrationen på att ”träna och coacha vissa av förarna i Red Bull KTM Factory racing, samt endel andra förare” enligt samma pressmeddelande.

Samtidigt tar Tom Vialles tidigare mekaniker Harry Norton över rollen som Team Technical Co-ordinator, när Dirk Gruebel får ny roll som Project Manager for Motocross Development. Claudio De Carli, som länge drev den italienska delen av KTM’s fabriksteam, blir ny Motocross Race Director för hela KTM–gruppen och sonen Davide De Carli tar samtidigt över som Team Manager för Red Bull GasGas Factory Racing. 

Vi vet också att Nestaan Husqvarna Factory Racing kommer fortsätta som det tredje märkets MX2–team i VM, men att man där med största sannolikhet inte kommer att ha något kontrakterat team för stora klassen. Och därmed inga fabriksförare på Husqvarna i MXGP.