Svemos Endurosektion släppte idag ett pressmeddelande där de ber den före detta förbundskaptenen Calle Bjerkert om ursäkt. Men några svar på varför han tvingades bort ges inte. 

Nyheten om att Calle Bjerkert av Endurosektionen avsatts som förbundskapten förvånade många. Och rörde inte minst upp känslor, såväl hos förarna som hos endurofansen. Det var inte bara det faktum att han tvingats bort som gjorde folk upprörda, utan såväl sättet man gjorde det på som tidpunkten väckte också ilska; tre veckor innan det att laguttagningen till Six Days ska vara gjord och utan några egentliga argument. 

Race Magazine hade under fredagen kontakt med såväl Sektionen som med Elitgruppen, för att söka svar på varför man hanterat ärendet som man gjort och vad som egentligen hänt, som gjorde att man mitt under brinnande säsong avslutade samarbetet med förbundskaptenen. 

Några egentliga svar fick vi inte heller då, men i eftermiddags kom i alla fall ett pressmeddelande från Endurosektionen där de erkände att man ”inte handlagt ärendet på ett godkänt sätt” och där man bad Calle Bjerkert ”om ursäkt för det sätt som ärendet handlagts”. Men några svar på varför beslutet togs, och varför man kände sig tvingad att göra det just nu, fick vi fortfarande inte. 

Såhär lyder Endurosektionens pressmeddelande i sin helhet:

Det är ju utan tvekan så att när ett beslut blir ifrågasatt måste ju vi, som ansvarig sektion överväga om vi hanterat den uppkomna situationen på ett korrekt sätt. Med facit i hand är det lätt att vara efterklok och då konstaterar vi som ansvariga och drivande inte handlagt ärendet på ett godkänt sätt. Inte minst har kommunikationen mellan inblandade parter (endurosektionen, elitgruppen, förbundskaptenen och förarna) varit bristfällig. I detta har alla parter ett ansvar men särskilt de som har haft synpunkter på förbundskaptenens görande och låtande. Som sektion borde vi sett till så att förbundskaptenen fått feedback på de saker som uppfattats som mindre bra i verksamheten. Från sektionens sida ber vi Calle Bjerkert om ursäkt för det sätt som ärendet handlagts och önskar honom lycka till i hans fortsatta verksamhet.
2022-05-22 Endurosektionen