Det kördes endast en SM–tävling i enduro under våren. Men nu är serien tillbaka med inte mindre än fem deltävlingar under loppet av fyra helger. Och först väntar Söderhamn, där vi förutom SM, JSM och VRM också får se ungdomsförarna i USM. 

En lite annorlunda tävling i Knobby Swedish Enduro Championship väntar till helgen, när förarna drar norr ut till Söderhamn. Och förutom årets andra SM–deltävling bjuds vi också på årets tredje i Knobby Swedish Youth Enduro Championship, USM.

Men det är ett gäng guldhjälmsförare som inleder helgen, när man kör igång klockan 19.00 på fredagskvällen. Tolv förare finns anmälda och kommer att köra ett varvlopp på 45 minuter, på delar av det som under helgen kommer utgöra specialprov nummer 1.

På lördagen följer sedan USM–tävlingen med start klockan 09.00, innan det på eftermiddagen vid 15 är dags för SM Dam, VRM och Bredd. SM–, och JSM–klasserna startar vid 09.00 på söndagsmorgonen.

– Banvarvet innehåller två stycken specialprov, vilka är samma för alla klasser. Från start till SP1 är det en kort transport på cirka en minut. SP1 startar sedan på gärde, passerar över asfalt och sedan lite enklare stockhinder innan det bär av in i skogen. I skogen är det snabb sandbana i cirka sex minuter innan man kommer ut på gärdet och vidare in på crossbanan och vidare mot mål. Åktiden är cirka åtta till nio minuter för de snabbaste, skriver SM–samordnare Marcus Frändén, som också arrangerar tävlingen, i ett pressmeddelande.

– En kort transport leder sedan till SP2. Här börjar det med lite lerjordsskog innan det på nytt blir ett parti med snabb sandbana, vidare ut på lite hygge där det är blandat av lera, rötter och sand, innan hela provet avslutas med ett par minuter sten. Åktid för de snabbaste runt elva till tolv minuter, fortsätter Frändén.

För SM–, och JSM–klasserna väntar sedan en transport på cirka 14 minuter medan det för USM3, VRM och SM Dam blir en lite kortare transport på tolv minuter och övriga USM–klasser har ytterligare en förkortning. Deras transport ligger på cirka tio minuter.

SM, JSM och Youth U21 kör fem varv plus SP1, SM Dam och VRM fyra varv plus SP1, Bredd tre varv plus SP1, USM3 kör fem varv och övriga USM–klasser kör fyra varv.