Ja, som vanligt är det en bergochdalbana för Dakar-förarna i resultatlistan. Gårdagens historiska segrare Joaquim Rodrigues tappade idag över halvtimmen på de snabbaste. Och Joan Barreda, som igår bara blev 24:a, vann idag sin andra etapp för året. Sam Sunderland är kvar i totalledning, men är sargad efter en krasch. 

Det blev en historisk seger för portugisen Joaquim Rodrigues under gårdagens etapp av Dakar-rallyt, den tredje för året. Som förresten fick dras om förkortas på grund av rikligt med nederbörd (!) I området. Rodrigues körde hem Hero MotoSports allra första etappseger i tävlingen. Det var också första gången som en indisk mc-tillverkare, och första gången ett indisk team, vann en Dakar-etapp. 

– Vi har skrivit historia. Det känns fantastiskt att få njuta av den första etappsegern för Hero MotoSports idag. Efter allt hårt jobb som vi lagt ner under de senaste månaderna och åren, passar vi verkligen på att njuta lite. Det är också ”JRod”’s första etappseger i Dakar och han förtjänade den absolut. Jag är jätteglad att det var han som fick köra hem det här åt oss, sa Wolfgang Fischer, Team Manager, i ett pressmeddelande. 

Bakom Rodrigues gjorde Toby Price sin bästa dag hittills och körde in som tvåa. Trea blev den blott 20-årige amerikanen Mason Klein, som följdes av landsmannen Skyler Howes och Daniel Sanders. Kvar i totalledning var dock Sanders teamkompis Sam Sunderland, före Yamahas Adrien Van Beveren och KTM’s Matthias Walkner, som dock båda närmade sig Sunderland. Måndagens etappsegrare Joan Barreda hade det desto tyngre och tappade tio minuter.

Men om tisdagen var succé för Rodrigues och Hero, blev onsdagen desto tyngre när portugisen då tvingades öppna sträckan. Han tappade sex minuter redan till den första tidskontrollen och avståndet till de snabbaste växte sedan undan för undan. I mål var Rodrigues över halvtimmen efter. Stora problem också för Toby Price, som var ut som tvåa bakom Rodrigues och i mål 27 minuter bakom etappvinnaren, på en blygsam 30:e plats. Unge Mason Klein tappade också mycket tid. Precis som bland andra Howes, Sanders och fjolårsvinnaren Kevin Benavides

Men faktum är att de allra flesta tappade tid mot dagens snabbaste man – som på nytt var Hondas Joan Barreda. Spanjoren tog sin andra etappseger för året och karriärens totalt 28:e när han var nästan fem minuter före tvåan, teamkompisen Pablo Quintanilla.

Barreda klättrade därmed också till en sjundeplats i sammandraget.

– Jag är väldigt glad över dagen. Det var en riktigt bra etapp och jag lyckades ta ännu en seger, vi gjorde ett bra jobb direkt från start. Dagen bjöd på flera olika förhållanden: sand, dyner, sten och lite klurig navigering. Jag försökte hålla mig lugn, följa banan men hålla högt tempo. Jag tycker vi lyckades bra och jag är nöjd med dagen, sa Barreda om dagens etapp som mätte totalt 707 kilometer av vilka 465 var tidtagen specialsträcka.

13 minuter före Barreda är Sam Sunderland kvar som totalledare. Sunderland slutade sjua för dagen och drygade ut sin ledning till tre minuter, tvåa totalt är nu Red Bull KTM’s Matthias Walkner och som trea följer Adrien Van Beveren, ytterligare knappa två minuter efter. Samtliga de tre har också bra utgångsläge inför morgondagens etapp.

Men allt är inte frid och fröjd för Sunderland, som kraschade och slog i såväl huvud som axel idag.

– Allt gick bra idag, fram tills att jag kraschade i en flodbädd när jag skulle kolla roadbooken. Jag träffade en sten och det var allt som krävdes för att fälla mig. Jag lyckades ta mig upp ganska snabbt, just när Barreda kom förbi, och följde honom sedan hela vägen in i mål. Nu ska jag vila lite, för att förbereda mig inför morgondagen, sa totalledaren Sunderland. 

Trea i dag blev något överraskande MotoGP-föraren Danilo Petrucci, som verkligen imponerar i debuten. Petrucci tvingades ju bryta etappen i förrgår och kör utom tävlan, men levererar resultat.

– Dagens etapp var riktigt snabb. Jag lyckades hitta en grupp att köra med och hade riktigt kul, jag uppskattade det verkligen. Det var en lång etapp men som tur var kunde jag undvika misstagen och hitta ett bra tempo. Jag lärde mig väldigt mycket och ser fram emot morgondagen och resten av tävlingen, sa Petrucci i ett nyhetsbrev från KTM.

Förarna har nu nått bivouacen i huvudstaden Riyadh, där man faktiskt kommer att vara kvar till och med söndag. Såväl morgondagens etapp som fredagens utgår från, och går i mål i, Riyadh, innan vilodagen väntar på lördag.