Inte nog med att Red Bull KTM’s Ryan Dungey är regerande mästare och leder sammandraget också i år. Nej, när den åttonde rundan av årets Monster Energy AMA Supercross kördes var det långt ifrån bara Dungeys hoj som var orange där framme. Teamkompisen Marvin Musquin blev tvåa, och ytterligare två KTM–förare slutade fyra och femma.

HRC Honda sägs vara villiga att lägga upp en rejäl slant för att locka Ken Roczen till sig inför nästa säsong. Den japanska fabrikantens framgångar har uteblivit i suercrossen de senaste åren och nu vill man visa vad man går för igen. Och framförallt är det europeiska KTM man måste stoppa.

Österrikarna inledde en storsatsning när man lyckades locka över Roger de Coster från Suzuki för några år sedan. En satsning som förra året resulterade i märkets första supercrosstitel i stora klassen, när Ryan Dungey var överlägsen.

I år hade Dungey vunnit fyra av sju race när vi kom till Atlanta, och dessutom varit tvåa i de tre övriga. Men det var teamkompisen och den regerande mästaren i 250 East från förra året, Marvin Musquin, som var snabbast iväg när grinden föll i den åttonde rundan.

Musquin imponerade, gjorde sin klart bästa tävling för säsongen och ledde fram tills det sista varvet. Då skulle fransmannen, med Dungey hack i häl, varva den trefaldige mästaren James Stewart men kom fel i en hoppsektion, hamnade utanför banan och tvingades se teamkompisen ta sig förbi bara några kurvor innan målflagg.

 

Busquin såg länge ut att kunna hålla undan för team– och träningskompisen. Men fransmannen får vänta på första 450–segern. Foto: KTM
Busquin såg länge ut att kunna hålla undan för team– och träningskompisen. Men fransmannen får vänta på första 450–segern. Foto: KTM

 

Andraplatsen var ändå säsongens bästa resultat för den tidigare MX2–världsmästaren.

– Det är tufft att leda under 19 varv och tvingas se sig passerad på sista varvet. Jag är glad för Ryans skull men jag hade verkligen velat ha den här segern, sa Musquin i ett nyhetsbrev från KTM och fortsatte:
– Samtidigt är det häftigt för teamet att vi är etta och tvåa.

Ja, Red Bull KTM Factory Racing Team tog alltså en dubbel. Och från österrikiskt håll kunde man dessutom notera att 450 SX–F-hojar också körde in som fyra och femma där bakom. Såväl Davi Millsaps som Justin Brayton gjorde sina resultatmässigt bästa tävlingar för säsongen och tog platserna bakom trean Chad Reed, Yamaha.

Noterbart också att Husqvarna–förarna Jason Anderson, sjua, och Christophe Poucel, nia, slog sig in topp–10 vilket betyder att sex av de tio främsta satt på Mattighofen–byggda maskiner.

 

Dunget har nu fem segrar på åtta tävlingar och leder sammandraget med 33 poäng före Ken Roczen. Foto: KTM
Dunget har nu fem segrar på åtta tävlingar och leder sammandraget med 33 poäng före Ken Roczen. Foto: KTM