Det blev ett sällan skådat lerbad när 2016 års sista deltävling i Monster Energy AMA Supercross/FIM World Championship kördes i Las Vegas. Inte de mest optimala förhållanden alltså, och racingen blev därefter. Spänningen var det dock inget fel på – särskilt inte i 250–klasserna. 

Ja, Sam Boyd Stadium badade i lera när årets Supercross–säsong skulle avslutas. Jeremy Martin, som jagade sin första titel, var tidigt omkull i de svåra förhållanden som rådde, och gav sig själv aldrig chansen att utmana Malcolm Stewart och Aaron Plessinger.

Plessinger svarade för en riktigt fin final, men det var Stewart som startade bäst och med sitt poängförsprång inför Las Vegas ganska enkelt kunde kontrollera händelserna. Stewart körde i mål som trea, snabbast av Öst–förarna, och kunde därmed ta hem sin första Supercross–titel. Bröderna Stewart är nu dessutom historiska som det första brödrapar att vinna varsin titel.

 

Malcolm Stewart. Foto: Geico Honda
Malcolm Stewart. Foto: Geico Honda

 

250 West blev betydligt mer spännande. De två senaste årens mästare Cooper Webb kom med ett försprång på 16 poäng ner till Joey Savatgy, och ytterligare sju till Christian Craig. Men det ville sig inte alls för Webb, som var omkull flera gånger innan han på allvar kom in i matchen.

Framför tog Savatgy efter ett par varv hand om ledningen, och behöll den ända in i mål. Kawasaki–föraren gjorde därmed allt han kunde för att nå titeln, och kunde bara hoppas på att Webb inte nådde längre fram än till den tolfte plats han behövde för att kunna behålla mästerskapet i sin hand.

Webb låg länge just tolva, vilket betydde att han och Savatgy skulle hamnat på samma poäng men med fler segrar för Webb under året, men kunde mot slutet klättra ytterligare en placering och därmed behålla titeln med en ynka poäng. Craig slutade trea, trots att Zach Osborne med en fin körning, finaltrea, tog in nio poäng.

 

Cooper Webb. Foto: Star Racing Yamaha
Cooper Webb. Foto: Star Racing Yamaha

 

Svenske Fredrik Norén tog sig till Sista Chansen, men en tolfteplats där räckte inte för final och Norén slutade därmed på en total 18:e plats i mästerskapet efter att ha kvalat in till sex av nio finaler.

I 450–finalen såg vi, som så många gånger förut den här säsongen, en fin fight mellan Ryan Dungey och Ken Roczen över några varv. När Roczen väl tagit sig om den redan korade mästaren kraschade han dock lika snabbt och tvingades bryta. Dungey vann, med Jason Anderson, trea i mästerskapet, som tvåa och Eli Tomac på tredje plats.

Nedan kan ni se båda finalheaten, uppdelade på två eftersom heaten blev så pass långa, från Sam Boyd Stadium: