Den tolfte rundan av årets Monster Energy Supercross bjuder på den första av två tävlingar där 250 West– och 250 East–förarna ställs mot varandra. Och i den stora klassen är den stora frågan – ska Jason Anderson ta ännu ett kliv mot titeln?

 

 

• Ja, 250 West–förarna är tillbaka i Indianapolis när det är dags för den första av två East/West showdown (den andra som vanligt vid finalen i Las Vegas). Och tillbaka är titelfighten där endast fyra poäng skiljer rödplåtade Aaron Plessinger från Joey Savatgy. Tolv respektive tretton poäng bakom Savatgy skuggar också Shane McElrath och Adam Cianciarulo.

• Cianciarulo förresten – här är lite intressant statistik: Kawasaki–föraren har kört 20 supercrosstävlingar hittills i karriären och av dem vunnit hela 25 procent, fem stycken. Han har varit på pallen totalt tolv gånger, eller 60 procent av tävlingarna, och topp–5 vid 16 av 20 tillfällen (80 procent). De övriga fyra tävlingar har slutat med en sjätteplats, två sjundeplatser och en krasch (när han skadade sig i Toronto under debutåret).

 

 

• När vi såg 250 West–gänget senast hade vi Justin Cooper, Mitchell Oldenburg, Justin Hoeft och Alex Martin på skadelistan och samtliga lär fortfarande vara borta. Möjligtvis skulle Oldenburg kunna vara tillbaka. Justin Hill, som vann den sjätte deltävlingen i mästerskapet och är totalsjua, skadade sig när han hoppade på 450–hojen men är tillbaka i helgen.

• I 250 East saknar vi RJ Hampshire, Colt Nichols, Jimmy Decotis, Dylan Ferrandis och Cameron McAdoo. Dessutom har otursförföljde Martin Davalos meddelat att han tvingas stanna hemma och rehabilitera sina många skador han dragit på sig under den korta säsong som varit.

 

 

• Den regerande mästaren Zach Osborne gjorde ett miniryck när han vann senast samtidigt som den han delade röd nummerplåt med, Austin Forkner, kraschade och hade det tufft att ta sig tillbaka i racet. Osborne har nu åtta poäng på Forkner, med Jordon Smith ytterligare fem bakom.

• Skadeläget i 450–klassen gör gällande att Ken Roczen, Cole Seely, Justin Barcia, Josh Grant, Justin Bogle, Jake Weimer, Alex Ray och Matt Bisceglia (av de mer regelbundna finalförarna) fortfarande saknas. Dessutom skrev Cooper Webb upp sig på skadelistan i helgen efter att först ha kraschat på träning veckan innan tävling och sedan gått omkull igen på tidskvalet. Oklart om han finns med i Indianapolis.

 

https://www.youtube.com/watch?v=wZ_G0_g7NLk

 

• Eli Tomac vann sin femte tävling helt utan problem i St Louis och klättrade till en fjärdeplats i sammandraget. Tomac har plockat 17 poäng på Jason Anderson under de sista fem veckorna men avståndet upp är fortfarande 60 poäng.

• Marvin Musquin var tillbaka på pallen men tappade ändå två poäng på Anderson och är nu återigen 42 bakom. Justin Brayton gjorde en ny fin insats efter segern i Daytona och blev fyra, han är trea i sammandraget.

 

 

• I St Louis såg vi två förare som för första gången i år lyckades kvala in till 450–finalen, Scott Champion och Dylan Merriam. Det betyder att totalt 41 stycken kört final och plockat poäng under säsongens hittills elva tävlingar. Motsvarigheten i 250 West är 31 stycken på sex tävlingar och i 250 East hela 38 stycken på bara fem tävlingar.